И може да звучи невероятно, но в България има институции,

...
И може да звучи невероятно, но в България има институции,
Коментари Харесай

От коронавируса има и полза. За някои чиновници!

И може да звучи необикновено, само че в България има институции, които са доста признателни за рецесията с ковид. Защото карантината и наложените рестрикции, които сътвориха проблеми на бизнеса и хората, в действителност прикриха тяхната безспорна безпредметност и несръчност. И дори в някои случаи им помогнаха да отчетат триумфи, за които те нямат безусловно никакъв принос. Но имат финансиране, раздават заплати, че и бонуси.

Такъв е казусът с сигурността по пътищата. Ако се вгледаме в цифрите на статистиката, за първите три месеца на 2020 година са починали 85 души или 24% по-малко от предходната година. В началото на септември, по данни на Министерство на вътрешните работи, починалите на пътя към този момент приближават 300, а за съпоставяне през същия интервал на предходната 2019 година те бяха 628. Дори коронавирусът не ни оказа помощ и ние още веднъж се наредихме на второ място в черната статистика на Европейски Съюз – единствено Румъния ни изпревари.

Анализът на данните демонстрира, че " триумфът " при започване на годината се дължи на ковид, който попречи на хората да се движат интензивно по пътищата, а не на ограниченията, сякаш взети от най-разнообразните структури, основани да се оправят с казуса. А за контрола по пътищата дават отговор общо 12 институции, измежду които пет министерства. Отделно пътищата ни към този момент са осеяни с камери като в " Биг Брадър " – там ни наблюдават " очите " на " Пътна полиция ", Тол системата, общините и Агенция " Пътна инфраструктура ". И все пак се кара безумно, осакатяват се хора, погубват се човешки животи.

Причините за това са от дълго време известни – неприятните пътища и безнаказаните извършители. И корумпираните политици, и корумпираните служители, и корумпираните служители на реда, които позволяват и даже толерират неефективния надзор.

Колкото и да се гордеят ръководещите с асфалта, който се поставя наляво и надясно, в България автомагистрала в класическия смисъл на думата няма. Има обособени прави, някои приключени, други – не толкоз, които излизат златни при градеж и стават платинени при ремонт. Последният образец е правата на автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора, която единствено за 5 години лиши 16 живота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР