И кучетата, и котките страдат от високите температури. Най-младите и

...
И кучетата, и котките страдат от високите температури. Най-младите и
Коментари Харесай

И кучетата могат да получат топлинен удар и слънчево изгаряне

И кучетата, и котките страдат от високите температури. Най-младите и най-старите животни, както и при хората, са най-уязвими към жегата, сподели пред БНР доктор Весела Василева - координатор " Осиновяване " във фондация " Четири лапи “.

„ Много уязвими са кучетата от големи породи, както и кучетата с къса муцунка. За множеството кучета правилото за разходки е като при нас – не би трябвало да излизат в най-горещите часове. Ако да вземем за пример температурата на открито е 30 градуса, асфалтът може да стане над 50 градуса. Трябва да се извеждат рано заран или вечер, когато е станало по-хладно, с цел да не се наранят лапите им “, изясни доктор Василиева.

По думите й, при излагане на слънце, кучетата могат да получат топлинен удар и слънчево изгаряне. Никога не би трябвало да ги оставяме без вода, даже когато са на разходка.

„ Животинките, които са голи или тези, които са с бели уши или бяла четина са малко по-предразположени към изгаряне и е доста по-вероятно да изгорят на слънце “, посочи доктор Весела Василева.

Тя посъветва стопаните на животни никога да не ги оставят затворени в автомобил, даже с полуотворен прозорец.

„ За 30 минути на слънце, в колата температурата може да доближи до 60 градуса. Трябва да оставяме животинката с вода и на сянка. Това са главните неща, които могат да се създадат, с цел да им е добре “, сподели доктор Василева.

Тя изясни, че няма потребност котките да се подстригват единствено поради високите температури. Ако козината им е добре поддържана, тя предлага изолираност.

Д-р Весела Василева посочи, че при топлинен удар, стопаните трябва да следят животните за това дали непрекъснато дишат с отворена уста и не могат да се успокоят. Лигавиците не би трябвало да бъдат сухи или доста червени. Ако животното залита - това може да е симптом, че е получило топлинен удар и би трябвало да потърсим ветеринар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР