И КТПодкрепа не вижда основание за включване в национален протест,

...
И КТПодкрепа не вижда основание за включване в национален протест,
Коментари Харесай

И в КТ Подкрепа не виждат основание да се вкючат в национален протест

И КТ " Подкрепа " не вижда съображение за включване в народен митинг, за която приканват уредниците на митинга от сряда. Вчера от КНСБ мотивираха същата позиция с експресно изследване измежду синдикалните водачи. Днес Димитър Манолов изясни просто и ясно за какво синдикатите не би трябвало да вземат участие в сходен митинг.
Пламен Димитров: Трябва да се харчи самоуверено, стига с тази спестовност
" Последната национална стачка, която " Подкрепа " провежда и взе участие, беше когато доларът беше 3 000 лева За всички хора. Нямаше самун по магазините – за всички хора. И тогава вътрешният тласък на хората да вземат участие беше извънредно сериозен. Не съм сигурен, че в този момент обстановката наподобява на това. Последният път, когато имаше още веднъж национална, само че въпреки всичко браншова стачка – учителската през 2007-ма година Тогава всички учители в България бяха недоволни от това, което получават. Друг е въпросът какво получиха. И тогава всички учители споделиха не, това повече не може да бъде по този начин. Не съм сигурен, че обстановката сега е такава. Нека кажем, че в този митинг вземат участие членове на Подкрепа, само че има такива, които не вземат участие. Защото синдикатите са организации, които пазят трудовите права на хората, а не политическите. За политическите има други организации. Така че синдикати могат да вземат участие в това нещо, само че би трябвало да има нещо, което е еднообразно за всички и да визира техните трудово-осигурителни права, а не политически, с цел да се включим . " Това съобщи Димитър Манолов, ръководител на КТ „ Подкрепа “пред Българска национална телевизия.
Интересни детайлности от договарянията сред синдикатите, държавното управление и бизнеса през миналия уикенд разрки той. След срещите ръководещите оповестиха нов - втори пакет от ограничения, който е кратковременен. Стана ясно, че Манолов е видял измежду ограниченията понижение на Данък добавена стойност за виното и бирата , което не е било разисквано със обществените сътрудници. Но синдикалистът беше удовлетворен от действително контрактуваното 30% нарастване на заплатите в доста държавни организации .
Борисов разгласи нови социално-икономически ограничения в помощ на гражданит " Когато стартира да се приказва за тези неща, ние бяхме мощно обезпокоени, тъй като не постоянно се изразходват по най-хубавия метод. И в този момент има неща, които ми бягат – да вземем за пример понижаване на Данък добавена стойност за виното и бирата. Та, бяхме се тормозили какво може да се случи. Слава богу, бяхме поканени да дадем мнение и на тези 2 срещи в събота и неделя успяхме да убедим министър-председателя да свършим някои неща, които ще работят в този момент, само че и в бъдеще. Например нарастването на средствата за заплати в няколко системи – организации на труда и обществената политика – да вземем за пример " Социално подкрепяне ", където получават по-малки заплати от помощите коитораздават. Както и в ГИТ, и в Агенция по труда, в домовете за възрастни хора, за заболели хора, в БАБХ и към този момент тези, свързани с ковид - като Центъра по заразни и паразитни заболявания и Национален осигурителен институт. Заплащането на медицинските сестри – има доста огромен проблем в детското учебно опазване на здравето. Разбрахме се за нарастване. Сега ще забележим какво от това ще бъде написано. Вчера множеството неща бяха казани, само че до момента в който не ги видя в Нормативен акт, ще проследявам ", закани се Манолов.
" На мен ми се искаше да има нещо по-различно за пенсионерите. Това, което е нарпавено е малко на парче, само че там нещата са доста ресурсоемки. Водихме дълъг диалог и по тази тематика. За нарастване на минималната пенсия. Моето разбиране е, че всички би трябвало да бъдат преизчислени, с цел да се резервира съотношението сред тях. Всичко друго е непочтено и работи срещу осигурителната система. ", акцентира Манолов.
По думите му предстоят още диалози с бизнеса за разплащането на публични поръчки , забавени от страната, от което доста компании страдат сега. Също по този начин стана ясно, че ще има и нов пакет от ограничения, които ще разпределят европейско финансиране , само че към момента не е ясно какви ще са те - " дали ще са краткосрочни или ще се търси някаква резистентност ".
Категорично е нужна смяна в данъчната политика , счита Манолов: " Искам да бъде отстранен данъкът върху минималната работна заплата , който беше въведен от тройната коалиция. От там нагоре към този момент е въпрос на спомагателни диалози. Тук приказваме за европейски правила, които ги разбираме както си желаеме, само че съвсем във всички от тях с малко изключения – по-големият приход способства повече за публичното развиване. "
Как се работи с новият финансов министър Кирил Ананиев: " Не желая да върша дълготрайни прогнози, само че в събота и неделя той се държа ослепително. Говорихме за пари. Разбира се, той сменяше цвета си от време на време, червеше се както е обикновено един финансов министър да претърпява тези неща, само че нямаше… случвало се е не един и два два пъти негови прародители да се запънат, без да е ясно за какво, просто по този начин. Аз съм имал разговор и с Горанов и с Орешарски и с кого ли не. Просто индивидът е друг, ще забележим и дали разговорът ще е друг. Аз съм работил с него в качеството му на заместител – министър. ", разяснява Манолов.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР