И дори такова обобщение да звучи пресилено, не може да

...
И дори такова обобщение да звучи пресилено, не може да
Коментари Харесай

Музикални хроники: Изнасилвания, вандализъм и пожар: Потресаващият „Уудсток“ 1999, който сложи край на цяла музикална ера

И даже такова резюме да звучи пресилено, не може да се отхвърли, че музикалният свят се промени след гръмкия неуспех на едно толкоз огромно фестивално събитие.

“Уудсток ” 1999 беше проведен за 30-годишнината от именитото дебютно издание на фестивала, извършен за пръв път през август 1969 година под слогана „ 3 дни на мир и музика “. Този именит миг в историята на хипи придвижването, контракултурата и известната музика няма по какъв начин да бъде пресъздаден още веднъж, само че духът му се усещаше в някои от идващите издания – случили се 10, 20 и 25 години след първото.

Проведеният през 1994 година рок фест беше изненадващо сполучлив, макар (или може би посредством на) почитателите, съборили ограничаващите огради и влезнали незаконно, с цел да се насладят на концертите гратис. Но „ Уудсток “ 1994 се случи в пика на различната музикална епоха, до момента в който пет години по-късно у носителите на тази просвета към този момент бяха зародили непреодолими разделения.

 gettyimages-515574470-594x594

Фестивалът от 1999 се организира на към 100 благи от местоположението на истинското събитие и се запомня с деянията на вандализъм и принуждение, със половите набези и ядосаните тълпи, запалили фестивални уреди. Посетителите (около 400 000 през четирите дни) са изнервени от високите цени на билетите ($150), от запушените тоалетни, нечистата и незадоволителна вода и дори от появила се информация, че местоположението е радиоактивно.

Цялата фестивална зона е заградена с внушителна дървена ограда, с цел да препречи нови опити за навлизане извън, направило предходните две издания финансово неизгодни.

Организаторите освен слагат неуместни цени на всичко, които човек може да си купи (4$ за вода и 7$ за пица), само че пестят разноски и слагат прекомерно малко преносими тоалетни и душове, наемат и прекомерно малко защита и чиновници – тъй че предпоставките за злополука са налице през цялото време.

Посетителите са принудени да се оправят с убийствени температури от над 37 градуса с прекомерно малко сенчести места, а използването на опиати и алкохол е повсеместна.

Не след дълго тоалетните преливат, боклукът престава да бъде събиран и претрупаната и нископлатена защита стартира да напуща. Посетителите са изморени, гладни, обезводнени и все по-гневни, че заплащат големи пари за толкоз зле проведено събитие.

Постепенно нещата излизат отвън надзор.

 gettyimages-85479391-594x594

В началото част от хората вървят голи до кръста поради жегата и като безопасен жест към ексхибиционизма във времената на хипи културата. Но последователно това прераства в грозни прояви на цели групи мъже, които обкръжават девойки и скандират „ Покажи си гърдите! “., като най-ужасното от тях е дело на цяла тайфа мъже и се случва някъде из тълпата, която прави пого по време на концерта на Limp Bizkit.

Всъщност точно сетът на емблематичната рап рок тайфа се оказва моментът, в който насилието напълно избуява. Хитовата ария Break Stuff е призната прекомерно безусловно и част от тълпата стартира да троши в близост, а групи почитатели сърфират из публиката върху отчупени части шперплат.

Фронтменът Фред Дърст не се старае изключително да обуздае разгневилите се и подмята: „ Някои хора биват наранени, не го позволявайте. Но и не мисля, че би трябвало да се успокоявате. Аланис Морисет ви караше това да вършиме, копелета “.

 gettyimages-88391662-594x594

Неделята започва със спокоен сет на кънтри легендата Уили Нелсън по пладне, само че той се оказва къс контрапункт на хаоса, който ще последва. А точно, една от най-големите издънки в историята на поп културата: група на име PAX раздава „ свещи на мира “, които да бъдат запалени, до момента в който Red Hot Chili Peppers извършват обичаната балада Under the Bridge.

Но следва още едно удостоверение, че „ Уудсток “ 1999 няма нищо общо с мирните послания на „ Уудсток “ 1969. Когато Red Hot засвирват кавър версия на Fire на Джими Хендрикс, тълпата употребява свещите, с цел да възпламени огромни купчини отпадък. Скоро вилнеещите хулигани стартират да хвърлят седалки и палатки в станалите големи огньове.

Дървената защитна ограда също е разрушена, с цел да бъде употребена за огъня, а безредиците не престават с часове.

 gettyimages-50461159-594x594

Някъде там златната епоха на различната музика пада жертва на цялото това озверяване, комерсиализъм и разцепление.

Така „ Уудсток “ 1999 със своята корпоративна употреба, гротескно женомразство и неконтролиран яд е в някакъв смисъл началото на образуването на една друга музикална действителност, която добре познаваме през днешния ден.

И която може би просто не е съвместима с подобен вид събития.

Планираният за 2019-а „ Уудсток “ за 50-годишния празник от истинското издание се провали организационно и въобще не се организира.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР