И до този момент е имало запитвания за информационните масиви

...
И до този момент е имало запитвания за информационните масиви
Коментари Харесай

МОН обясни защо ДАНС иска достъп до личните данни на децата, юристите са скептични, че ще се случи

И до този миг е имало запитвания за осведомителните масиви на просветителното министерство. Информацията, която е желана е била обвързвана с задгранични и български студенти – за техния статут. Имаше и няколко случая за предварителна защита на радикализацията на малолетни лица. Досега достъпът беше децентрализиран – на хартия, безотговорен. Сега би трябвало да се направи строго следен електронен. Това сподели зам.-министърът министърът на образованието Деница Сачева с настояването на ДАНС да има 24-часов достъп до данните на всички деца, възпитаници и студенти.
Юристът и специалист по отбрана на персоналните данни Фани Давидова уточни, че Концепцията за отбрана на персоналните данни не е да ограничи достъпа, а да събира единствено нужната информация, с цел да може държавните органи да си свършат работата.
" Достъп до персонални данни, свързани с националната сигурност се желаят по избран проблем с избрани претекстове. Не става въпрос всеки чиновник от ДАНС да звънне по телефона в МОН и да изиска достъп " съобщи Давидова и добави, че надали портиерът на ДАНС ще има достъп до данните , както и че надали измененията ще бъдат признати поради влезлите в действие регламенти по GDPR.
По думите на Васил Николов – ръководител на Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система, смяната ще улесни работата на МОН, тъй като системата може да стане по-сигурна, както и ще се облекчат административни процедури, при които се изисква даването на документи на хартия. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР