И днес цари напрежение и недоволство сред украинските бежанци, в

...
И днес цари напрежение и недоволство сред украинските бежанци, в
Коментари Харесай

Напрежение беляза преместването на украинските бежанци в Елхово

И през днешния ден царува напрежение и неодобрение измежду украинските бежанци, в опит на държавните органи да ги реалокират.

Украинците се оплаква от изискванията, от липса на храна, вода и най-много -от неналичието на информация къде и какво ги чака. Опозицията употребява обстановката и ускори офанзивата против ръководещите, изиска чуване в пленарна зала на вицепремиера Калина Константинова.

Президентът подсети на кабинета, че при започване на рецесията целта е бил интеграцията на украинците. В отговор министри обясниха, че работят по проект и са дали на украинските бежанци най-хубавите условия спрямо всички страни в Европа.

Първите украински бежанци напуснаха буферния център в Елхово. Те се насочиха към държавни бази навътре в страната. Напрежение и неодобрение имаше в ранните часове на деня, само че към края на деня обстановката се успокои. Останали са към 300 индивида които бяха настанени през вчерашния ден.

Шест рейса откараха майки с деца в Старозагорски минерални бани. В база в Ястребино се насочи в различен лъч. Има украински жители които ще бъдат ориентирани към Пловдив и Бургас. Има хора, които се нуждаят от болнично лекуване. Мнозина потеглиха със личния си превоз към Бургас. Храна и вода има за всички. От Агенцията за бежанците и от БЧК се грижат за реда и за организацията.

Напрежението в центъра стартира още нощес, а през днешния ден ескалираха - стигна се и до няколко конфликтни обстановки. Част от украинците се оплакваха, че няма храна, вода и им е било студено нощес. Най-големият проблем се оказа неналичието на информация по кое време и къде ще бъдат отведени. Други сами напуснаха Елхово.

" Ние не знаем къде ще ни отведат. Защо? Ние сме хора, които желаеме да знаем истината. Защо не ни споделят? Да ни кажат 5 дни, 3 дни и къде ще ни откарат ", прикани една от бежанките.

От Агенцията за бежанците, БЧК и организация " Миграция " се опитваха през целия ден да обезпечат успокоение.

" Важното е, че ги организирахме, те сами започнаха няколко украинки да вършат описите, дейни са, схващат каква е обстановката, оказват помощ ни. Разбира се, те желаят да знаят къде отиват и аз по тази причина бързам с тази информация - да успокоим в допълнение хората, тъй като това са базите, където ще бъдат настанени за идващите три месеца ".

До края на деня се чака в буферния център в Елхово да дойдат още украински бежанци. Те ще останат там най-много три нощи, след което ще бъдат пренасочени към държавни бази.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР