И Демократична България разбърка допълнително кошера на властта, заявявайки че

...
И Демократична България разбърка допълнително кошера на властта, заявявайки че
Коментари Харесай

И ДБ недоволни от ПП: Премиерът не ги уведомил за кандидатурата на Рашков за КПКОНПИ

И Демократична България разбърка в допълнение кошера на властта, заявявайки че с обединението не са водени никакви диалози за поддръжка на Бойко Рашков. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов са заобиколени от премиера Кирил Петков и доста сюрпризирани от това.

С Демократична България не са водени диалози за поддръжка на кандидатурата на Бойко Рашков като ръководител на КПКОНПИ, сподели в изявление за БНР Атанас Славов от Демократична България, член на Комисията по конституционни и правни въпроси.

Той моли да се обясни какво се има поради - Рашков да оглави новия антикорупционен орган, когато бъде основан или настоящия, на мястото на Сотир Цацаров.

Според Славов огромният въпрос отсега нататък е по какъв начин ще се събират гласове по кардиналните и значими тематики, които са част от съдружното съглашение.

" Или просто пускаме законопроекти в пленарна зала и се надяваме по някакъв тайнствен, съвсем трансцедентен метод за възникне воля, която да ги поддържа. ", сподели Славов.

Дори да продължим като ръководство на малцинството, следва да има изясненост по какъв начин се събира поддръжка в Народното събрание, не може да се разчита на инцидентно събрани болшинства, акцентира той.

" Разговорът за това, че от Има Такъв Народ някакви хора ще се отделят, не може да е сериозен диалог в една парламентарна република ", съобщи още националният представител от Демократична България.

Славов е на мнение, че с Има Такъв Народ би трябвало да има диалог най-малкото за съответни политики, с които те са се заели в съдружното съглашение.

" Никой не очакваше, нито опозицията, толкоз рано да се загуби поддръжка за това ръководство ", съжали депутатът от Демократична България.

" Не изключвам заради поредицата от тежки рецесии, в които се намираме, това държавно управление да изкара още известно време. Ако опозицията искаше да го смъкна, има метод това да се случи конституционно и той се споделя избор на съмнение. Всички споделят обаче, че няма да вкарват избор на съмнение ", означи Атанас Славов. Според него обаче би трябвало да има чуваемост сред сътрудниците и " не може едни позиции да бъдат редовно подценявани за сметка на други ".

Има въпроси, които би трябвало да бъдат изчистени в законопроекта за нов закон за противопоставяне на корупцията. Между двете четения ще се наложат редакции, посочи Атанас Славов. Той удостовери, че Демократична България застава зад законопроекта.

" Големият въпрос беше по какъв начин подсигуряваме, че органът, който напълно ще бъде избиран от Народното събрание, когато имаш политически определен орган с нормално болшинство, по какъв начин гарантираш неналичието на политическо въздействие. Този въпрос седеше и при настоящия орган за противопоставяне на корупцията, ще седи и при новия ", разяснява Славов в предаването " Преди всички ".

По думите му от Демократична България са предложили сформирането да става от Народното събрание, президента и да има и квота от правосъдната власт, с цел да има гаранция за някаква самостоятелност, само че моделът не е бил общопризнат. Инспекторите, които ще проверяват в новия орган, би трябвало да преценят да се образува или да не се образува наказателно произвеждане, посочи Атанас Славов.

" На един стадий ще има правосъден надзор. Върху досегашните функционалности на Антикорупционната комисия, оперативно-издирвателни, нямаше правосъден надзор. "

Разследващите инспектори и самата комисия ще могат да оспорват отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане и да организира стадии от него, разясни юристът.

" Между 80 и 90% от този закон е настоящо право и сега. Радикално новото като идея в този закон са проверяващите функционалности на комисията, механизмите за парламентарен и публичен надзор и нарасналата отбрана на подателите на сигнали ", посочи Славов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР