И.д. прокурорът Димитър Франтишек дойде лично на място, което допълва

...
И.д. прокурорът Димитър Франтишек дойде лично на място, което допълва
Коментари Харесай

Показна акция в офиси на Иво Прокопиев реанимира разследване от 2012 г.

И.д. прокурорът Димитър Франтишек пристигна персонално на място, което добавя показания детайл на акцията

© Юлия Лазарова Показна акция на спецпрокуратурата се организира в сряда следобяд в офиси, в които се обитават компании, в които съсобственик е съиздателят на " Капитал " Иво Прокопиев.

На място с идването на служителите на реда, прокурорите и следователите се оказа екип на кафявия уебсайт ПИК. Широкото медийно отразяване, наподобява, е главната цел на интензивността на държавното обвиняване, защото в тази ситуация са търсени документи от 2001 година, които са били предадени на проверяващите непринудено от чиновниците на компанията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Около час след началото на акцията екип на жълтия уебсайт се появи и пред редакцията на " Капитал " и " Дневник ".

В постройката пристигна персонално и и.д. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек, с цел да каже, че става дума за предаване на документи, които имат отношение към следствието.

По информация на " Капитал " документите, които датират отпреди 2001 година, са предоставени с протокол за непринудено предаване.

Става дума за следствие, което прокуратурата стартира през 2012 година Шест години след образуването му по него през юли 2018 година против Иво Прокопиев и още двама чиновници на неговите компании е повдигнато обвиняване за пране на пари. То е в съгласие от прокурор Емил Петров (брат на небезизвестния някогашен началник на столичното разследване Петьо Петров-Петьо Еврото).

Тезата на държавното обвиняване е, че с продажбата на " Каолин " на немската Quarzwerke е било осъществено пране на пари, защото " Каолин " е бил приватизиран нелегално през 1999 година

За обвиняването прокуратурата заяви чак през октомври 2018 година след серия от изявления на " Капитал ", уличаващи прокуратурата и нейното управление в злоупотреби.

Тази година следствието е трансферирано в Специализираната прокуратура, която в края на предходната седмица уточни обвиняванията, като прибавя ново (за да оправдае прехвърлянето на делото в спецобвинението) - за така наречен незаконен сговор.

По времето на Никола Филчев беше импортирано обвиняване за приватизацията на " Каолин ", което приключи с оправдателни присъди на всички инстанции. При това състояние не излиза наяве по какъв начин по този начин има пране на пари от приватизацията на " Каолин ", в случай че е налице влезнало в действие правосъдно решение, което не открива закононарушение.

В края на 2016 година против Иво Прокопиев беше повдигнато обвиняване за това, че със свое изявление през 2011 година по време съвета за тристранно съдействие е подкрепил вицепремиера Симеон Дянков да извърши закононарушение по работа. Става дума за продажбата на остатъчния държавен дял в EVN. Въпреки че тя е станала на цена в пъти над предстоящата от страната, тезата на прокуратурата е, че постигнатата цена при обществената обмен е трябвало да бъде по-висока.

Обвинението против Иво Прокопиев, Симеон Дянков и някогашния министър на стопанската система Трайчо Трайков беше повдигнато в подтекста на следствията против министрите от Реформаторския блок Петър Москов, Даниел Митов и неговия заместител Димитър Ангеличин. Последните двама бяха оправдани на две инстанции.

Делото против Прокопиев, Дянков и Трайков беше неведнъж прекратявано от съда, като в последна сметка потегли и процесът продължава, само че извършените до този миг разпити опровергават тезата на държавното обвиняване. По това дело също представител на прокуратурата е Емил Петров.

В свое изявление Прокопиев съобщи, че акцията е " цирк с пропагандни цели ".

" Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и множеството от които са към този момент предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели.

Лично аз и компаниите, които управлявам, ще продължат да съблюдават закона и да спомагат на управляващите.

С сходни поръчкови акции обаче управлението на прокуратурата от ден на ден затвърждава визията на обществото, че работи главно като бухалка за напън върху неуместните на властта хора и свободни медии.

Репресията против мен продължава към този момент с години, по тази причина повеждам дело против страната в съда в Страсбург. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР