И БСП ще издигне свой кандидат за председател на 48-ото

...
И БСП ще издигне свой кандидат за председател на 48-ото
Коментари Харесай

И БСП ще предлага кандидат за председател на парламента

И Българска социалистическа партия ще издигне собствен претендент за ръководител на 48-ото Народно заседание, заяви водачът на партията Корнелия Нинова.

Тя посочи, че решението какъв да е той ще бъде оповестено на следващия ден, по-малко от 24 часа преди старта на новия парламент. Очаква се това да е Кристиан Вигенин, който в 47-то Народно събрание бе зам.-председател.

До момента две обединения са издигнали свои претенденти. ГЕРБ-СДС предложи , правист по образование и някогашен транспортен министър на ГЕРБ. Бил е още основен секретар на Министерски съвет, както и секретар на Столична община от времето на Бойко Борисов. Желязков беше и единственият обвинен по аферата " Костинброд "  - за неупражнен надзор върху печатницата за бюлетини " Мултипринт ". През 2015 година той беше оневинен от Софийския градски съд, а прокуратурата не стачкува решението.

От " Продължаваме промяната " през вчерашния ден отново предложиха . Той бе председател на 47-ото Народно заседание, преди да бъде свален от през юни от ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Тогава последва многохиляден митинг в негова поддръжка. Миналата седмица от Политическа партия обаче твърдяха, че няма да издигат личен претендент за ръководител и ще оставят тази номинация на първата по величина парламентарна група. Никола Минчев също съобщи, че не желае да е ръководител. Решението обаче се промени след неделното съвещание на Националния съвет на партията.

До момента имаше процедура ръководител на Народно събрание да се предлага единствено от най-голямата политическа мощ, макар че в Правилника за организацията и активността на Народното събрание няма такова условие. Ето за какво двете кандидатури са изненадващи, само че не и невъзможни.
Изборът на ръководител на 48-НС ще е първият тест за вероятно бъдещо болшинство в Народното събрание. Това ще се случи още в първия ден на 48-ото Народно заседание - 19 октомври. 
Според Правилника ръководител на първото съвещание е най-възрастният от присъстващите народни представители - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Той би трябвало да управлява съвещанието до избирането на ръководител на Народното събрание. Той обаче може да води единствено и единствено разисквания по избора на ръководител на Народното събрание, както и самия избор.

Това значи, че ако нито един от претендентите за председателския пост не събере нужната поддръжка, то работата на новия парламент ще се блокира още преди да е почнала.

До момента няма индикации, че другите партии ще издигат свои претенденти. Отворен остава обаче въпростът дали ще се събере някакво болшинство към един от номинираните.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС по-рано през днешния ден разгласи, че парламентарната му група няма да поддържа ръководител, друг от Росен Желязков. Калина Константинова от Политическа партия пък разгласи, че достойният претендент е Никола Минчев. В отговор на въпрос дали Българска социалистическа партия ще поддържа досегашния си съдружен сътрудник и ще поддържа Минчев, Нинова отговори, че ще имат собствен претендент.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР