И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка

...
И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка
Коментари Харесай

Машинното гласуване е пред провал?

И без това изпълнената с какви ли не компликации подготовка на машинното гласоподаване, към този момент се изправи пред неуспех, оповестява вестник "Сега ".

Огромен скандал се развихри сред Централната изборна комисия (ЦИК), която провежда изборите, и компанията „ Сиела Норма”, от която се чака да достави устройствата. Причината бяха претенциите на сдружението, което недоволства от предлаганата му цена, както и от периода за осъществяване.

За предходните парламентарни избори на 4 април 2021 година ЦИК закупи от „ Сиела Норма” 9600 машини, създадени от „ Смартматик”, за 36 000 000 лева без Данък добавена стойност.

Преди дни членовете на ЦИК взеха решение, че ще поръчат още 1500 устройства – с опцията за 500 спомагателни при потребност, откакто предишното Народно заседание размени напълно хартиените бюлетини с машинно гласоподаване, в това число и за изборните секции в чужбина.

От самото начало, когато се разбра, че ще би трябвало да се закупят нови устройства, беше съвсем несъмнено, че ЦИК ще бъде принудена да се обърне към „ Сиела Норма” поради извънредно късото време за организацията на изборите.

На съвещанието на комисията в петък, на което участваха и представители на компанията, членовете на държавния орган получиха неприятна изненада. От „ Сиела Норма” оповестиха, че сумата, която страната беше планувала за спомагателни машини – 6.5 млн. лева, не ги удовлетворява. По-малката поръчка като брой машини, разноските за доставката им от чужбина, за програмен продукт, консумативи, задгранични експерти – всичко това покачвало сумата до 15 млн. лева От сдружението недоволстват и от късия период, в който да изпълнят поръчката – до изборите, когато всичко би трябвало да бъде готово, остават 5 седмици.

Искането им безусловно скандализира членовете на ЦИК, които изрично отхвърлиха да се съобразят. От „ Сиела Норма” ги упрекнаха, че не могат да считат, и дори оповестиха, че се усещат изнудвани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР