И ако не знаете - артишокът е най-вкусен, запечен на

...
И ако не знаете - артишокът е най-вкусен, запечен на
Коментари Харесай

Артишок, запечен на тиган

И в случай че не знаете - артишокът е най-вкусен, запечен на тиган

Необходими Продукти

● артишок - 8 бр.
● лимони - 1 бр.
● зехтин - към 50 мл
● сол - едра люспеста на усет
● черен пипер - на усет

Начин на подготвяне

Това е един извънредно елементарен и бърз метод за подготвяне на обичания ни артишок. Идеален за предястия, гарнитури или просто мезенце към чаша вино. Най-много време за тази рецепта би ни лишило чистенето му, само че с малко процедура ще усетите, че това в действителност е лесна задача.

Ако разполагате с дребни, нежни главички артишок, просто премахнете външните твърди листа и нарежете на филийки. Важно е да знаете, че в случай че го закупите със стъблата, те също са ядливи и единствено би трябвало да срежете на към 3 см. от основата, като стъбълцето, което остава, обелите от външния покривен слой и стигнете до по-светлата вътрешност.

Останалата част от дръжката може да изхвърлите или да си приготвите дружно с обелените листа чудна потребна запарка. Нарязаните артишоци натъркайте или напръскайте с лимонен сок, с цел да не потъмняват.

Ако главите артишок, които сте закупили, са огромни и по-твърди, то ще е нужно да ги обелите, както е разказано, и както са цели да ги бланширате за към 10 минути или да ги сготвите за същото това време на пара. Така ще омекнат и ще си гарантирате тяхната чупливост.

След бланширане е извънредно значимо да ги оставите да се отцедят добре и след това да ги подсушите и нарежете.

За да ги запечем на тиган, ни е нужно да загреем 2-3 с.л. зехтин на сдържан до мощен огън - колкото по-ароматен е зехтинът, толкоз по-добре.

Печете до златист тен от двете страни всяко късче и по-късно подредете в чинийка, като поръсите с още лимонен сок, благоуханен зехтин, черен пипер и едра люспеста сол.

Съвет:

Не приготвяйте рецептата със замразен артишок или подобен от консерва или буркан (стерилизиран), а единствено със пресен.

Успех и добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР