Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза,

...
Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза,
Коментари Харесай

Д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна: Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда!

Хване ли се в точния момент, ракът на простата е единствено диагноза, а не присъда, твърди доктор Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна в изявление, предоставено от пресцентъра на лечебното заведение. 

- Д-р Тасков, ноември е месецът за предварителна защита на мъжкото здраве, каква е картината във връзка с рака на простатата, който държи първото място измежду онкологичните болести измежду мощния пол?

- Всяка година към 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са към 200 000, а за България новооткритите случаи са към 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема към 10% от всички онкологични болести.

- За какви признаци би трябвало да внимават мъжете?

- За жал, болестта е подло и то е подло по тази причина, тъй като признаците не се разграничават от признаците на болесттите на долните пикочни пътища, т.е. припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличение на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, възприятието за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на уринарната бликам, а оттова и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен стадий – съществуването на кръв в урината, само че това демонстрира към този момент по-сериозно развиване на процеса. Хване ли се в точния момент, ракът на простатата е единствено диагноза, а не присъда за пациента.

- Лечим ли е ракът на простатата?

- Колкото по-рано се сложи диагнозата, толкоз по-ефективно е лекуването. При съществуването на такава симптоматика пациентите би трябвало наложително да посетят доктор, а не да се самолекуват с хранителни добавки и медикаменти от телевизионните реклами.. При разстройства в уринирането персоналните лекари могат да насочат пациентите към експерт – уролог. Съществена роля играе и постоянната профилактика, за която не е нужно безусловно да сте изпратени от доктор. В момента в СБАЛОЗ – Варна има такава стратегия, финансирана от община Варна. През ноември акцент в безплатните за пациентите прегледи ще е точно ракът на простатата.

- Достатъчен ли е единствено лекарският обзор за диагностициране на този тип рак?

- Обикновено прегледът включва и наложително ехографско проучване. За в допълнение конкретизиране се прави цифрово ректално проучване, PSA, както и биопсия при подозрение, с цел да се удостовери или отхвърли онкологична диагноза.

- Какво е PSA?

- PSA е биохимичен маркер, простатоспецифичен антиген, който се употребява за диагностика и надзор на заболяването. Представлява белтъчна молекула, която се отделя от епителните кафези на простатата и усилва количеството си в кръвта при някои положения – простатен карцином или при възпаленията на простатата, ДПХ, задръжка на урина, при слагане на катетър.

- Каква е възрастта, от която мъжете би трябвало да извърнат изключително внимание на профилактиката на простатата?

- През последните години се вижда и повишаване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е доста постоянно срещано при пациенти сред 70 и 80 години. Препоръчително е мъжете над 45 години най-малко един път годишно да се подлагат на обзор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР