Хванатият на борда на кораба Верила кокаин не е бил

...
Хванатият на борда на кораба Верила кокаин не е бил
Коментари Харесай

Митничар: Кокаинът на кораба Верила не е за българския пазар

Хванатият на борда на кораба " Верила " кокаин не е бил предопределен за нашия пазар. Това сподели пред бТВ началникът на отдел " Борба с наркотрафика " в софийската митница Стефан Бакалов.

 

Миналия четвъртък ирландските управляващи задържаха " Верила " и откриха 500 кг кокаин. Корабът плаваше под малтийски байрак, само че е на сдружението " Български морски флот ".


Подозренията на ирландските управляващи са, че концепцията е била пратката кокаин да бъде изхвърлена в намерено море, а по-късно опиатът да се прибере от по-малък кораб. Корабът бе претърсен от особено подготвени кучета. Откритият кокаин е бил опакован със избавителни жилетки, с цел да не потъва и всеки пакет е имал GPS предавател.

Двама от шестимата задържани български моряци към този момент са с обвинявания. Засега те остават в ареста.

Бакалов разяснява още, че сега Европа е най-големият потребител на кокаин. В България обаче най-разпространеният опиат си остава марихуаната. Има и наклонност да се пушат така наречен вейпове с известно количество канабидиол в тях.

„ Източникът на кокаин са няколко страни. В последните две години има изместване на трансатлантическия трафик към Европа по две посоки. Доскоро най-вече източник на кокаин бяха Колумбия и Венецуела, само че в последните две години има голямо изместване – от Еквадор и Панама за Европа ", изясни Бакалов.

Той разяснява още, че надали всички от екипажа са знаели какво транспортират.

" Става дума за конфиденциалност, става дума за преместване на опиати, обезпечени от другите групировки. А това, че към пратките е бил прикован GPS, не е оригиналност. Това се прави от дълго време ", изясни той.

От към пет години управляващите у нас поставят старания да осведомят за рисковете от синтетичния опиат фентанил, споделя още Бакалов. Той стана изключително известен в Съединени американски щати преди години, а резултатите от използването му са опостушителни.

За пета година към този момент имаме сериозна акция и осведомяваме децата какви са рисковете има използването му. Предполагам, че с това забавихме малко навлизането у нас ", сподели Бакалов.

През лятото у нас бяха регистрирани смъртни случаи в резултат на фентанил във Варна. Тъй като този опиум е доста по-силен от хериона, постоянно се употребява за подсилването му. Проблемът обаче е, че фентанилът доста елементарно може да се предозира, а рискът от съдбовен излаз е доста огромен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР