Хутите се опитват да превърнат Баб ел-Мандеб - прологът, който

...
Хутите се опитват да превърнат Баб ел-Мандеб - прологът, който
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Хутите са неконтролируеми. Като свърши дерогацията нефтът за нас ще минава оттам

Хутите се пробват да трансфорат Баб ел-Мандеб - прологът, който разделя Червено от Арабско море, в морска Газа. Това разяснява пред Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

" Те се пробват да възпроизведат едни дейности от 1973 година, когато египетската войска се пробва да блокира един доста сензитивен морски трафик. През 1973 година войната беше сред Египет и Сирия от една страна, и Израел - въпреки това. Тогава цените на нефта в действителност скочиха в небесата. Този път обаче нещата не се получават ", изясни той.

В момента хутите показват необикновен интензитет на дейностите си. Заради това някакъв % от танкерите към този момент заобикалят Баб ел-Мандеб и минават през Южна Африка.

" Но действието е бумерангово, тъй като тези товари, които могат да бъдат пренесени с тирове, също започнаха да трасират пътя на така наречен Индийски кулоар. Нещо, което преди експанзията на Хамас, беше обявено от Индия - Дубай, през Саудитска Арабия, Йордания, през Палестина и стигаха до Хайфа. Нормално е тези страни, които страдат от сходен вид експанзия, да търсят опция. 12% от международната търговия минава през Суецкия канал. Над 25% от трафика, който задоволява нефтените потребности на Европа, минава по същия трафик. Това са големи доходи за Египет - страна, която е в тежко икономическо положение ", изясни Чуков.

Хутите към този момент оповестиха, че ще нападат всички кораби, които излизат или влизат в израелски пристанища на Червено море. Американският президент Джо Байдън съобщи подготвеност да сформира интернационална коалиция от страни, които желаят да се опълчват против тези пиратски терористични актове. В отговор хутите заявиха, че всички американски кораби са тяхна законна цел.

" Нещо повече - съдовете на всички страни, които влязат в тази интернационална коалиция, са тяхна законна цел - т.е. тотална война. Днес беше оповестена тотална война в региона на Баб ел-Мандеб ", разяснява проф. Чуков.

Арабистът изясни и схемата, по която е атакуван и българският транспортен съд " Руен ".

" Появява се един сякаш рибарски ирански транспортен съд, който седи и следи, когато се появи някаква такава цел, за която явно застрахователите са счели, че рискът не е толкоз огромен и са икономисали разноските за защита. Веднага се изключва устройството за идентифициране на кораба, пиратските лодки са на техния ръб. Веднага са атакували нашия транспортен съд, взели са го на абордаж, и го отклоняват към място, което е под контрола на хутите. Това е пристанище Худейда, там има нефтен терминал, който преди време йеменското държавно управление интензивно използваше за облекчаване потребностите на страната. Там в този момент се настаниха хутите и те непосредствено там карат всички кораби. "

" Хутите са неконтролируеми. В момента, в който те бъдат притиснати, те отвръщат със същото. Виждаме техните обикновени благоприятни условия - изстрелват дронове, изстрелват ракети. Но самите застрахователи към този момент имат осигуровки при сходен вид пиратско нахлуване, не един и два кораба по този метод отблъснаха нападенията ", изясни още проф. Чуков.

По думите му България ще бъде директно наранена от ескалацията на напрежението в морската територия. " Сега като премине дерогацията от кое място мислите ще идва нефтът за " Нефтохим Бургас ", това директно ни касае ", сподели Чуков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР