Хумза Юсаф обмисля да напусне поста първи министър (премиер) на

...
Хумза Юсаф обмисля да напусне поста първи министър (премиер) на
Коментари Харесай

Шотландският премиер Хумза Юсаф обмисля оставка

Хумза Юсаф обмисля да напусне поста първи министър (премиер) на Шотландия, вместо да се изправи пред два вота на доверие , оповестиха медиите в Обединеното кралство, представени от Ройтерс.

Оставката на Юсаф е една от вариантите, само че дефинитивно решение към момента не е взето, заяви Би Би Си, базирайки се на източник, непосредствен до министъра.

Бившият водач на Шотландската национална партия Джон Суини е бил помолен от високопоставени партийни фигури да стане краткотраен първи министър при положение, че Юсаф бъде заставен да напусне поста, написа Times, добавяйки, че Суини не е податлив да заеме поста заради персонални аргументи .

призован от политическите му съперници след решението му да се отдръпна от съдружното съглашение със Зелените и да се опита да ръководи с държавно управление на малцинството.

" Доста съм убеден, в действителност доста съм убеден, че ще мога да печеля този избор на съмнение ", сподели той пред Sky News в петък.

Ако Юсаф загуби, Народното събрание ще има 28 дни, с цел да избере нов първи министър, преди да бъдат извършени избори.
 Бившият министър председател на Шотландия Никола Стърджън твърди, че е почтена
Бившият министър председател на Шотландия Никола Стърджън твърди, че е почтена

Скандал към партийната каса

Шотландската национална партия има 63 членове в шотландския парламент от общо 129 , до момента в който Зелените имат 7. И двете партии поддържат шотландската самостоятелност, като в предишното Зелените са заемали два младши поста в шотландското държавно управление. Допълнително, Консервативната партия, която ръководи Обединеното кралство, има 31 членове, а лейбъристите са с 22.

От Reuters напомнят, Шотландия се отхвърли от задачата си за понижаване на излъчванията на парникови газове със 75% до 2030 година , като това оказа напън върху съдружното съглашение, подписано през 2021 година, откакто националистите не съумяха да обезпечат безусловно болшинство.
 Новият водач на Шотландия изиска от Сунак нов референдум за самостоятелност
Новият водач на Шотландия изиска от Сунак нов референдум за самостоятелност

В първия си телефонен диалог с английския премиер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР