Хуманоиден робот отговаря на въпросите на посетителите в Археологическия музей

...
Хуманоиден робот отговаря на въпросите на посетителите в Археологическия музей
Коментари Харесай

Хуманоиден робот разговаря с посетителите на Археологическия музей в Солун

Хуманоиден робот дава отговор на въпросите на посетителите в Археологическия музей в Солун и играе с децата, съобщи АНА-МПА. 
Роботът с изкуствен интелект е новият скъп асистент на Археологическия музей в Солун и най-модерната част от плана „ Кълчър Ай Ди (CultureID): Интернет на културата: Интегриране на технологията за радио-честотна идентификация (RFID, Radio Frequency Identification) в музея “.

Роботът е създаден особено за музея. В паметта му е трансферирана информация за всички съществени културни полезности в музея. Посетителите могат да му задават случайни въпроси и да получат подобаващи отговори, изразени с ясна и разбираема тирада. 

В същото време автоматизираната машина умее и да играе с по-младите гости. Ежедневно разпределя учениците на групи и им дава задачата да търсят отговорите на разнообразни въпроси из музея. Тъй като на участниците се дава портативно устройство, колкото по-близо са до задачата, то реагира, сходно на играта „ Топло и студено “. Щом открият нужната информация, участниците се връщат при робота и му я предават. 

Загадките на робота обаче не постоянно са обикновени. Понякога той изисква да бъдат разпознати и асоциирани съответни предмети с дадена тематика, като по този метод учениците се принуждават да търсят, да разсъждават, да се групират, да си сътрудничат. 

Всички довършителни действия по плана за цифрова рационализация в музея ще приключат през юли. Тогава всеки клиент ще може да получава звукова и писмена информация за 46 определени музейни предмети чрез персоналния си телефон, без да е нужно да изтегля приложение, а единствено свързвайки се с безжичния интернет на Археологическия музей в Солун. 

По този метод ще могат да се проследят ползите на хората , с цел да се усъвършенстват след това предлаганите услуги, обогатяващи историческите и културни знания. 

Друга скъпа част от модернизацията на музея ще съставлява база данни с обстоен отчет за всеки предмет – за местоположението му, за положението му, размерите му, направените проучвания и разбори, библиографията му, с цел да бъде обезпечена повече сигурност.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР