Хуманитарният ръководител на ООН казва, че войната в Судан между

...
Хуманитарният ръководител на ООН казва, че войната в Судан между
Коментари Харесай

Ръководителят на хуманитарната помощ на ООН казва, че шест месеца война в Судан са убили 9 000 души

Хуманитарният началник на Организация на обединените нации споделя, че войната в Судан сред военните и могъща паравоенна група е умъртвила до 9000 души и сътвориха „ един от най-лошите филантропични кошмари в новата история. “

От САМИ МАГДИ Associated Press, 15 октомври 2023 година, 17:32

КАИРО -- КАИРО (AP) — Шест месеца война сред армията на Судан и мощна паравоенна формация убиха до 9000 души и сътвориха „ един от най-лошите филантропични кошмари в новата история “, сподели в неделя ръководителят на филантропичната работа на Организация на обединените нации.

Судан е обзет от безпорядък от средата на април, когато тлее напрежението сред военния шеф военачалник Абдел-Фатах Бурхан и командващия паравоенните Сили за бърза поддръжка, ген. Мохамед Хамдан Дагало, прераснаха в открита война.

„ В продължение на шест месеца цивилните... не познават отдих от кръвопролитията и терора “, сподели заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Мартин Грифитс в изказване във връзка шестата годишнина от войната. „ Продължават да се появяват ужасяващи известия за обезчестяване и полово принуждение. “

Боевете в началото бяха съсредоточени в Хартум, само че бързо се разпространиха в други региони в източноафриканската страна, в това число към този момент опустошения от спор западен район на Дарфур.

Грифитс сподели, че боевете съгласно известията са умъртвили до 9 000 и са принудили милиони хора да изоставен домовете си или в по-безопасни зони вътре Судан или в прилежащи страни.

Той сподели, че спорът е довел до „ раздрани общности. Уязвими хора без достъп до животоспасяваща помощ. Нарастващи филантропични потребности в прилежащите страни, където милиони са избягали. милиони други потърсиха леговище в прилежащи страни. Боевете също оставиха 25 милиона души - повече от половината от популацията на страната - нуждаещи се от филантропична помощ, сподели Грифитс. е обявено в столицата и други области в страната, като повече от 1000 хипотетични случая са открити в Хартум и провинциите Кордофан и Кадариф, сподели той.

От след експлоадирането на войната регионът на Голям Хартум — градовете Хартум, Омдурман и Северен Хартум — се трансформира в полесражение с въздушни удари и обстрели в гъсто обитаеми региони.

Имаше известия за обезчестяване и групово обезчестяване в Хартум и Дарфур, за което най-много бяха упрекнати Силите за бърза поддръжка. RSF и съюзените с тях арабски милиции също бяха упрекнати от Организация на обединените нации и интернационалните правозащитни групи в зверства в Дарфур, който беше сцена на геноцидна акция при започване на 2000-те години.

Неотдавнашните жестокости в Дарфур накараха прокурора на Международния углавен съд да разгласи през юли, че проверява хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в последните борби в района.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР