Художникът и политик Красен Кралев показа най-новите си картини в

...
Художникът и политик Красен Кралев показа най-новите си картини в
Коментари Харесай

„Синьото отвътре“: Новите „Вдъхновения 5“ на Красен Кралев предизвикаха фурор в „The Residence Exclusive Club“

Художникът и политик Красен Кралев сподели най-новите си картини в „ The Residence Exclusive Club “. Творецът избра необикновен формат за петата си независима галерия.

Вместо да съблюдава традицията да изложи платната си в изложба, което избират множеството създатели и той самият е правил до момента, създателят пожела да показа отраженията от вътрешния си свят със своите близки и другари в границите на стилно събитие на по чаша шампанско в извънредния клуб.

За положителното въодушевление на гостите се погрижи DJ Дончо.

Творбите на Кралев постоянно се правят оценка високо от културните среди. 12-те нови произведения, които бяха показани в „ The Residence Exclusive Club “ се оказаха цялостен възторг и в границите на два часа 10 от тях поеха към своя нов дом.

Куратор на изложбата е Каролина Панаинте.

 Каролина Панаинте Каролина Панаинте

Както постоянно, ярките багри, играта на светлината и многообразието от фигурални детайли и елементи в творбите на Кралев допират публиката и основават необикновено въодушевление, като блестящо отразяват неговите страсти, характер и креативен търсения.

„ Чърчил е казвал, че рисуването му е помогнало да преодолее най-тежките моменти в кариерата си, само че той е излизал и е рисувал каквото вижда. При мен е противоположното – взимам платното, пробвам се да не се тревожа от бялото и стартирам да изливам страстите, възприятията и вътрешния си свят подобен, какъвто е “, разяснява създателят.

Аз имам вяра, че всеки би трябвало да се пробва да показва себе си посредством изкуство – дали посредством музика, изобразяване, литература – това дава независимост, метод да „ избухнеш “ вместо да се вписваш в упованията на хората. Мен да вземем за пример ме въодушевяват цветовете, а не формите, в никакъв случай не бих тръгнал да диря облици и пейзажи. Затова диря цветовете – с цел да няма „ имплозия “ вътре в мен, детонацията показвам върху платното “, сподели Кралев.

„ Тези картини са самобитен протест, всеки един от нас си мечтае да се разпалва против нещо. Но той е лекар, народен представител, общественик, състезателен активист... И в един миг му писва от всичко това и стартира да рисува. Нещата, които виждате в действителност са много откровени, само че тъй като аз съм много разпален колекционер от доста години и много художници съм разкрил – малко ми е тъжно, че тъкмо него не съм разкрил. Късно видях нещата му, считам, че е доста самобитен глас и страховит колорист “, разяснява по време на откриването на изложбата Любен Дилов-син.

Дилов е създател и на представянето на картините, които той назовава „ Синьото от вътрешната страна “.

„ Дали тъй като е морски човек, дали тъй като цялостен живот се търкаля в най-интензивните повърхности води на публичността, само че Красен Кралев е развил извънредно чувство за дълбочина, светлина и вътрешни положения на материалното и нематериалното „ синьо “. Явно са му липсвали в битието на рекламист, политик, държавен началник и публицист. Но тази липса през днешния ден е довела до щастливо шерване на художествените му търсения с нас.

Естетиката и живописната техника на Красен предизвикват мъчно описуемо наслаждение.

Не се ангажирам да дефинирам жанрово живописта му, някои я назовават „ нереален експресионизъм “, само че за мен тъкмо по отношение на неговите платна определенията единствено показват невъзможността за наричане на положения, постоянно водещи до „ мистичното “.

Очарователно е, че другите фенове – и експерти, и колекционери, и елементарни зяпачи, като мен – откриваме всеки своя си Красен. Картини говорещи единствено на него, на избран език. За мен това вън от подозрение са богатите положения на „ синьото “, кръвния и генетичен спомен за трите солени води, в които най-добре се усеща душата – пот, сълзи и море.

Тъгата на дълбочината, паралелно с ликуващото благополучие на повърхностните проблясъци. Играта на форми и цветове, които не просто се допълват, а като че ли произтичат едни от други. Отдавна в българското художествено пространство не се е появявал толкоз самоуверен, безапелационен и явен глас.

Сигурен съм, че вълнуващият път на Красен в живота едвам стартира и ни чакат нови вълнуващи открития, само че и направеното до момента е респектиращо и платната му заслужено красят доста офиси, частни домове и сбирки. Картините му са едно пресягане към „ вътрешното синьо “ на духа и материята, пресягане, което има безусловно лечебен резултат.

Сдобивайки се с живопис на Красен Кралев, вие не си купувате картина. Купувате си дълбочина, лекост и изцелително благополучие. “

Първите две изложения на създателя бяха благотворителни, като приходите от постъпленията отидоха за положителни дела в областта на спорта.

През 2017 година, когато беше министър, Красен Кралев изненада с първа независима галерия, която се състоя в столичната изложба „ Финес “. Всички доходи в размер на 37 хиляди лева от изложбата влязоха в касата на фондация „ Български спорт ”, която оказва помощ за лекуване на спортисти.

През 2022 година художникът сподели нови платна в границите на още три независими изложения – в Галерия „ Графит “ в родния град на създателя Варна, в „ Арт изложба Вежди “ и в „ Art club & gallery SAVOV “ в Пловдив. Тази година взе участие и в Meждународното биенале на графиката във Варна.

17 август 2022, 14:33

Огромен интерес към изложбата на Кралев във Варна, парите от картините отиват за щедрост

29 октомври 2022, 16:17

Красен Кралев разкрива себе си в изложбата „ Вдъхновения 3 “ в Арт изложба Вежди

15 декември 2022, 12:53

Красен Кралев демонстрира своите “Вдъхновения “ в Арт изложба в Пловдив


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР