Художникът Андрей Янев пристига в родния си Бургас, за да

...
Художникът Андрей Янев пристига в родния си Бургас, за да
Коментари Харесай

Андрей Янев разкрива портали „От горната земя” в родния си Бургас

Художникът Андрей Янев идва в родния си Бургас, с цел да зарадва ценителите на изкуството с следващата си превъзходна галерия през днешния ден, 03-ти ноември.

Експозицията ще може да се посети от 18.00 часа в изложба „ Неси ”, а картините, събрани под заглавието „ От горната земя “, са общо 12 на брой.

Всички произведения носят онази характерна лекост и великолепие на създателя и гладко ни придвижва през светли портали към други светове. Темите, които са показани, вълнуват Андрей Янев още от 89-та година насам. Този цикъл от произведения не е показван с тази селекция от творби, което е привилегия за бургаската аудитория. В залата ще бъдат подредени творбите „ От горната земя ”, „ Пътници ”, „ Идват ”, както и рисунки върху оризова хартия.

„ Това са моите персонални селения, подбудени от сензитивност и религия, които желая да предам на публиката в Бургас, с който аз съм вечно обвързван. Нека всички, които обичат изкуството, да дойдат да попътуваме дружно до горната земя, а след това да се върнем към нашата. Това е метод да претъпим делника, да събудим сетивата си и да предизвикваме мислите си. ”, споделя Андрей Янев.

Андрей Янев се утвърждава в художествения живот на страната ни с неподражаемото комбиниране на цветове и светлина в платната си. Вдъхновението през годините идва за създателя и от неговата мощна духовна връзка със Света гора – Атон, където светците от иконите като че ли поддържат връзка с нас посредством сензитивна психика.

„ Светци, ангели, индивиди съществуват в на пръв взор непредставимо единство в артистичното пространство на Андрей Янев – художник, който още от първата си поява на сцената, та до през днешния ден, отстоява своето наличие на територията на смисъла. ”, споделя кураторът на изложбата Пламен В. Петров, който ще бъде специфичен посетител на изложбата.

Андрей Янев е роден през 1965г. в Бургас. Завършва НХА – компетентност „ Стенопис “. Специализира живописен гланц в Санкт Петербург, Русия.
За интервала 1982 – 2022, има над 90 независими изложения в страната и чужбина: София, Варна, Стара Загора, Балчик, Пловдив, Бургас, Словения, Гърция, Англия, Белгия, Корея, Полша, Съединени американски щати, Унгария, Италия, Хърватска, Турция, Австрия и други Участва в национални и интернационалните пленери. През 2004 година в международното списание „ INTERNATIONAL ARTIST ”, показва България като създател от Балканите. Съорганизатор е на фестивала „ Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета ” и е съавтор, съорганизатор в национални и интернационалните планове за работа с деца взаимно с „ Академия за детско творчество – ДАЯ ”.
Носител е на голям брой влиятелни награди от национални и интернационалните състезания. Живее и работи в София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР