Хубавата новина е, че още нямаме доказани случаи на Омикрон.

...
Хубавата новина е, че още нямаме доказани случаи на Омикрон.
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Когато Омикрон дойде, ще доведе до пета вълна в България

Хубавата вест е, че още нямаме потвърдени случаи на Омикрон. Усилията са ни да бъдат изследвани точно съмнителни проби. Всъщност ние търсим всевъзможни разновидности, които могат да се следят и изследваме съмнителни проби на пътували и завърнали се с приоритет. Това сподели за бТВ проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Въпросът не е дали, а по кое време ще пристигна Омикрон и в случай че се популяризира, изрично ще докара до пета вълна в България, съдейки по последните данни, които имаме. От ЮАР, където преди месец имаше по 300 случая дневно, в този момент са над 10 хиляди случая. Това е доста много по-висока инфекциозност или данните в Обединеното кралство, в които данните за позитивни проби преди месец бяха 0,1 %, а в този момент са към този момент най-малко 5%, добави проф Христова.

Омикрон е в пъти по-заразен от Делта разновидността, който пък можеше много повече от изходния вид. На процедура Омикрон доста бързо стига до хората и доста елементарно се залавя за рецепторните места. Той ще пристигна в България от чужбина и по тази причина би трябвало да има строг граничен надзор на идващите от Африка и Обединеното кралство - насочено тестване, няколко дни карантина и излизане от нея с негативен писиар, съобщи още проф. Ива Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР