Huawei участва в редица проекти за научноизследователска и развойна дейност

...
Huawei участва в редица проекти за научноизследователска и развойна дейност
Коментари Харесай

ЕС финансира проектите на Huawei в изграждането на 5G мрежи, въпреки обсъжданата забрана

Huawei взе участие в редица планове за научноизследователска и развойна активност в Европейски Съюз

Емил Василев преди 53 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 17:51 | 10.06.2023

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са индикаторите му.

IT НовиниЕмил Василев - 12:40 | 12.06.2023

Изследователи създават нов мегаватов електромотор, който може да е бъдещето на авиацията

IT НовиниДаниел Десподов - 9:14 | 13.06.2023

Най-древните езици в света, които към момента се приказват, са отпреди нашата епоха

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Дни откакто се появи новината, че Европейският съюз разисква възбрана за присъединяване на Huawei в своите инфраструктурни планове, свързани с 5G мрежите заради опасения за сигурността, в отчетите се твърди, че все пак, Европейски Съюз въпреки всичко заплаща на китайската компания за изследвания, свързани с информационни системи от последващо потомство.

Според „ Financial Times “ (FT), Huawei е част от „ Хоризонт Европа “ – водещата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения, включваща общо 11 плана. В рамките на тези планове се създават технологии, в това число изкуствен интелект, 6G, калкулации в облак, квантови датчици, съгласуваност, както и технологии за самостоятелно шофиране.

Според FT, Huawei е получила към 14 % от финансирането, което възлиза на малко под 4 милиона евро и явно дава инфраструктурно съоръжение и платформи разработка за плановете.

„ Невероятно “ присъединяване?

Всички тези планове са извънредно чувствителни по своя темперамент и поради обстоятелството, че Huawei се смята за опасност за сигурността на блока, присъединяване на компанията повдигна много въпроси.

Джон Странд, създател на основаната в Дания консултантска компания „ Strand Consult “, съобщи пред изданието, че присъединяване на Huawei е „ все едно да поканиш някой, на който нямаш доверие, да посети тайните ти офиси. Това би могло да бъде рисковано за сигурността на Европа и за проекта на Европейски Съюз за автономия “.

Ръководителят на отдел „ Наука, технологии и нововъведения “ в немския Институт за проучване на Китай, Йерун Грьоневеген-Лау назова включването на Huawei „ необикновено “, като добави, че е много изненадващо, че това не е провокирало никакви „ червени знамена “.

За Huawei интернационалното съдействие е жизненоважно. Компанията съобщи, че присъединяване ѝ в програмата „ Хоризонт Европа “ е оценено без значение от разнообразни експертни групи, определени от Европейски Съюз.

Huawei е най-големият китайски и един от най-големите телекомуникационни оператори в света. В последно време американското държавно управление я счита за опасност за националната сигурност, като твърди, че китайското държавно управление може да принуди компанията да добави задни малки врати в инфраструктурата си, които да бъдат употребявани за шпионаж. Оттогава редица страни по света не разрешиха на Huawei да работи по техните инфраструктурни планове, свързани с 5G мрежата. Huawei изрично отхвърли всички обвинявания.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР