HSBC и Santander, две от най-големите банки в Обединеното кралство,

...
HSBC и Santander, две от най-големите банки в Обединеното кралство,
Коментари Харесай

Банки спират ипотечните си заеми в Обединеното кралство

HSBC и Santander, две от най-големите банки в Обединеното кралство, стопираха отпущането на нови ипотечни заеми във вторник, а Nationwide усили лихвите, до момента в който купувачите на жилища се лутаха на фона на намаляващото предложение, написа „ Файненшъл Таймс “.

На тези две институции, дружно с Lloyds Banking Group, която прекрати някои артикули още предишния понеделник, се пада към половината от ипотечния пазар във Англия. Редица по-малки снабдители също последваха образеца им в отговор на речта за „ мини бюджета “ на финансовия министър Куаси Куартенг.

Паузата в новото кредитиране настъпи, откакто доходността на английските облигации се увеличи внезапно, а паундът спадна до най-ниското си равнище по отношение на $ от десетилетия насам.

Според брокери, банките, продължаващи да оферират нови ипотеки във вторник сутринта, в това число HSBC, Barclays и NatWest, са били затрупани от претенции.

Арън Стрът, брокер в Trinity Financial, разяснява: „ Един от нашите сътрудници чака на опашка за подаване на онлайн искане до HSBC, а пред него има още 683 други, които се мъчат да създадат същото. Все още има варианти за кредитополучателите, само че другите кредитори би трябвало да се върнат на пазара, другояче тези ще бъдат претрупани и също ще се отдръпват “.

По-късно във вторник HSBC разгласи, че е „ спряла с неотложен резултат “ продуктите си за нови жилища и за парцели за отдаване чартърен и че ще се върне на пазара на следващия ден. Според Стрът, това ще провокира същинска конкуренция за ипотеки.

Според банките, преоценяването на покупко-продажбите може да отнеме седмица – един невиждан интервал от време, който за момента оставя бъдещите купувачи в невъзможност.

Според осведомителния уебсайт Moneyfacts, съвсем 300 ипотечни продукта са изтеглени от пазара от предишния понеделник насам, в това число от Halifax, част от Lloyds, най-големия снабдител на ипотечни заеми в Обединеното кралство. Lloyds след това удостовери, че измененията са приложени и в другите й поделения, Lloyds Bank и Bank of Scotland.

Santander съобщи, че от 22:00 часа във вторник стопира своите заеми, покриващи 60% и 85% от цената на парцела за нови клиенти и ще усили процентите за сегашни и нови клиенти по други артикули. „ Клиентите, които към този момент са кандидатствали, няма да бъдат наранени “, се споделя в изказването.

Nationwide заяви, че от сряда усилва 2, 3, 5 и 10-годишните закрепени лихви с сред 0,90% и 1,2%. Съществуващите клиенти, които желаят да преминат към нова договорка, ще имат по-ниски нараствания, сред 0,55% и 0,85%.

Хенри Джордан, шеф ипотечно кредитиране в Nationwide, разяснява: „ Промените в нашата нова бизнес гама, отразяват настоящите лихвени условия, при които пазарните лихви по ипотечните заеми нарастват в сходство с бързо изменящата се икономическа среда “.

Банките употребяват суапови покупко-продажби, с цел да понижат лихвения риск по закрепените покупко-продажби, като разменят заплащанията по ипотечни заеми с контрагенти против заплащания с плаваща рента.

Според Анди Голдинг, основен изпълнителен шеф на OneSavings Bank, сега е мъчно да се дефинира цената на ипотеките с закрепен лихвен %, тъй като суаповата крива е прекомерно нестабилна. Във вторник той сподели, че институцията му преоценява редица от своите артикули.

Изцяло цифровата Atom Bank също съобщи, че стопира новите си жилищни заеми. Нейният основен изпълнителен шеф Марк Мълън сподели, че се надява това да е за малко. „ Пазарите са доста турбулентни и мъчно можем да ги оценим по подобаващ метод, по тази причина е по-добре да не гадаем, а да изчакаме, до момента в който нещата се успокоят “, добави той.

Сред другите институции, спрели отчасти или изцяло ипотечното си кредитиране във вторник, са Hodge, CHL, специализираща в парцели за отдаване чартърен, Precise Mortgages и Livermore, която се концентрира върху клиенти над 50-годишна възраст.

Accord Mortgages, част от Yorkshire Building Society Group, разгласи във вторник вечерта, че стопира всички покупко-продажби за жилища и парцели за отдаване чартърен, „ до момента в който преразгледа продуктовите си гами “. Според нея към този момент подадените претенции ще бъдат почетени и няма да има промени за актуалните кредитополучатели, които желаят промяна на артикул.

Източник: Труд
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР