Хрупкаво, домашно приготвено сладко изделие, което ще ви изненада -

...
Хрупкаво, домашно приготвено сладко изделие, което ще ви изненада -
Коментари Харесай

Цигански шекер

Хрупкаво, домашно приготвено сладко произведение, което ще ви изненада - цигански шекер, наложително пробвайте

Необходими Продукти

● захар - 1 ч.ч.
● вода - 1/2 ч.ч.
● орехи - 1/4 - 1/2 ч.ч.
● олио - към 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Това сладко прелъщение помня от своето детство, когато нямаше такова многообразие на бонбони и десерти по магазините, както е в днешни дни.

Моята баба и майка приготвяха този по този начин наименуван цигански шекер, а ние се облизвахме към тях до момента в който стане подготвен и го унищожавахме за норматив.

До през днешния ден той ми е обичан и го избирам пред купените, пакетирани сладки произведения.

Приготвя се елементарно и относително бързо, като това зависи от количеството, което вършим.

Водата и захарта се поставят в тенджерка да заврят на мощен огън. Когато стартират да се образуват мехурчета, огънят се понижа до сдържан и се вари до момента в който придобие кехлибарен цвят и се сгъсти.

През това време се подготвя плоска повърхнина, върху която да се излее шекерът. Тя може да е необятна тавичка, слой хартия за печене или непосредствено върху мраморен плот, добре измит. Избраната повърхнина се намазва с олио, по този начин се заобикаля залепване.

Орехите се подреждат на разстояние и готовата карамелена примес се излива отмерено върху тях. Ако се употребяват бразилски орехи - пекани се запичат авансово на изсъхнал тиган за малко, защото са по меки. Обикновените орехи по принцип поставям сурови.

Така се оставя циганският шекер да изстине. Втвърдява се и става хрупкав и доста апетитен.

За да се начупи на верни късчета и порции след това може да бъде леко маркиран с нож на квадратчета да вземем за пример, а това се прави до момента в който още не е стегнал напълно.

В случай, че се подготвя повече количество, което няма да бъде употребявано незабавно се прибавят две капки лимонен сок в още течната карамелена примес. Така няма да се захароса. Друг трик с цел да запазите шекера за по- дълго е да намажете и от горната страна с олио или зехтин, по този метод ще се предодврати контакт с въздух и вероятно омекване.

Приятно хрупване!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР