Хроника на основните реакции на един наднационален съюз спрямо възникването

...
Хроника на основните реакции на един наднационален съюз спрямо възникването
Коментари Харесай

Коронавирусът и действията на ЕС

Хроника на главните реакции на един наднационален съюз по отношение на възникването и разрастването на една зараза:

Декември 2019 година В китайската община Ухан избухва зараза, породена от нов ковид, която бързо се популяризира в други райони на Китай и в света. По-късно Световната здравна организация публично признава новия ковид като вид SARS-CoV-2, а заболяването е наречена COVID-19.

28 януари 2020 година Хърватското председателство задейства механизма за реакция на политическо ниво при рецесии (IPCR) в режим продан на информация по отношение на ковид.

13 февруари. Министрите на опазването на здравето на държавите-членки на Европейски Съюз одобряват изводи по отношение на COVID-19, в които приканват Европейската комисия:

да продължи координацията по отношение на оценката на риска и насоките по отношение на препоръките при пътешестване
да увеличи готовността, в случай че епидемията ескалира до идната фаза
да задейства съществуващите механизми за финансиране в поддръжка на готовността на държавите-членки
да ускори поддръжката за Комитета за здравна сигурност
17 февруари. Европейска комисия: Повод за суматоха няма, броят на инфектираните с ковид в Европейски Съюз остава невисок. От предходната седмица насам не се следи смяна, декларира представител на Европейската комисия в отговор на въпрос за нужните ограничения за секване на разпространяването на болестта, появила се в Китай. Държавите в Европейски Съюз са добре готови, добавя той.

21 февруари. Регистрирано е доста нарастване на случаите на COVID-19 в Северна Италия. В същото време няколко други страни членки на Европейски Съюз, оповестяват за случаи на инфектирани хора.

27 февруари. Министрите, отговарящи за конкурентоспособността, преглеждат последствията от COVID-19 за индустрията на Европейски Съюз. 2 март. Председателството на Съвета на Европейски Съюз трансформира режима на IPCR на цялостно активиране.

4 март. Еврогрупата (включваща министрите на финансите на страните от Еврозоната) разисква въздействието на COVID-19 върху стопанската система.

5 март. Предствител на Европейска комисия афишира, че досега 3400 души в Европейски Съюз са инфектирани с ковид. По-рано същия ден белгийските управляващи оповестяват, че измежду инфектираните към този момент има двама чиновници от европейските институции.

6 март. Второ изключително съвещание на министрите на опазването на здравето на държавите-членки на Европейски Съюз по отношение на разрастването на епидемията.

10 март. Видеоконферентен диалог на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с членовете на Съвета. Набелязани са 4 целта:

ограничение разпространяването на вируса
обезпечаване на здравно съоръжение
поощряване на научните проучвания, в това число за създаване на ваксина
справяне със социално-икономическите последици
Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен оповестява, че Европейски Съюз ще сътвори капиталов фонд за отговор на ковид, като чака той да набере 25 милиарда евро.

12 март. Министрите на образованието разискват последствията от COVID-19 върху образованието и образованието.

16 март. Еврокомисията предлага първична 30-дневна възбрана чужденци да влизат в Европейския съюз. В същия ден Еврогрупата прави обзор на икономическото състояние и приема изказване по отношение на отговора на икономическата политика по отношение на епидемията от COVID-19. " Ще защитим нашите жители и нашата валута с цената на всичко. Нашата решителност да оказваме поддръжка в тези времена на потребност е безгранична. " (Марио Сентено, ръководител на Еврогрупата)

17 март. Европейският съвет взема решение да затвори границите на Европейски Съюз за чужденци. Към този миг множеството страни членки към този момент са си наложили строги карантинни ограничавания.

18 март. Съветът дава зелена светлина за поддръжка от бюджета на Европейски Съюз за 2020г. за справяне с последствията от епидемията от COVID-19.

19 март. Управителният съвет на Европейската централна банка взема решение да задейства стратегия за изкупване на скъпи бумаги за 750 милиарда евро за поддръжка на финансовата непоклатимост.

Европейската комисия взима решение да сътвори стратегически запас от здравно съоръжение в rescEU, като да вземем за пример респиратори и защитни маски, с цел да помогне на страните от Европейски Съюз, борещи се с пандемията от COVID-19. 140 милиона евро обществено и частно финансиране се заделят за проучвания за ваксини, диагноза и лекуване. Обещана е помощ в размер на 80 милиона евро на немската фармацевтична компания CureVac откакто излиза наяве, че Съединени американски щати се пробват да убедят компанията да реалокира проучванията за ваксина против COVID-19 оттатък океана и да даде извънреден достъп на Вашингтон до резултатите.

Главният представител на Европейска комисия Ерик Мамер декларира, че се постанова и се извършва преструктуриране на целите в изпълнителната власт на Европейски Съюз. Според осведомени, става дума за някои " несъществени начинания ", които са част от " Зелената договорка ".

Министрите от Европейски Съюз разискват последствията от ковид за обществената сфера и сферата на заетостта.

20 март. Европейският съвет краткотрайно анулира условията за летищните слотове, които задължават самолетните компании да употребяват минимум 80% от своите слотове за политане и кацане, с цел да могат да ги запазят през идната година.

23 март. Министрите на външните работи разискват интернационалните дейности в отговор на COVID-19 и репатрирането на пасажерите от Европейски Съюз. Осъжда се опита за дискредитиране на Европейския съюз посредством дезинформация и стигматизирането на жителите на Европейски Съюз в чужбина по отношение на епидемията. Министрите на финансите се спогаждат да облекчат фискалните правила на Европейски Съюз.

24 март. Еврогрупата прави оценка дейностите в отговор на COVID-19. Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предлага еднократно издаване на взаимен дълг на Европейски Съюз - " коронаоблигации ".

25 март. Министрите на земеделието и рибарството разискват по какъв начин да се противодейства на негативното влияние на COVID-19.

26 март. Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен вземат участие в изключителна видеоконференция на водачите от Г-20, на която се разискват световните дейности в отговор на пандемията от COVID-19. Членовете на Европейския съвет организират трета видеоконференция по отношение на ковид.

27 март. Европейският парламент утвърждава помощ в размер на 37 милиарда евро за най-засегнатите от ковид. Германия и Нидерландия обаче се опълчват на концепцията за така наречен " коронаоблигации ".

30 март. Европейският съвет приема ограничения за неотложно освобождение на средства от кохезионните фондове за справяне с рецесията, провокирана от ковид.

Еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилиони декларира пред италианското Radio Capital, че " има заплаха европейският план да почине ".

31 март. Урсула фон дер Лайен афишира в Туитър, че Европейската комисия има намерение да вкара в Италия и Испания схемата за заплатите, въведена от Ангела Меркел и Бойко Борисов (известна като " 60:40 " ).

Европейска комисия предизвестява страните членки на Европейския съюз, че изключителните ограничения, които държавните управления подхващат в битката против COVID-19, не може да подкопават демокрацията.

1 април. Европейската работа за външни дейности декларира, че Русия и Китай употребяват световната рецесия около ковид, с цел да рапространяват подправени вести и друга дезинформация онлайн.

2 април. Урсула фон дер Лайен оповестява, че Европейски Съюз ще отговори на епидемията от COVID-19 с ограничения за 2.77 трилиона евро - нов проект " Маршал " за възобновяване от рецесията. В отворено писмо, ръководителят на Европейската комисия сервира извинения на италианския народ за закъснялата реакция на Европейски Съюз.

Последното изречение като че ли обобщава всичко. Когато от най-високо място идва самопризнание, че европейските институции са реагирали несвоевременно, надали освен това може да се добави.

А ситуацията в действителност е доста съществено, освен това надалеч освен за Италия. В 23 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз мащабът на разпространяване на болестта е над междинния за света (данни в действително време можете да видите тук). Засега само в Унгария, България, Полша и Словакия ситуацията е удържано. На другия полюс са Люксембург, Испания, Италия, Белгия, Австрия... По отношение на смъртни случаи от ковид на един милион население нещата са една концепция по-малко стряскащи - 11 страни членки са с по-ниски равнища от междинното за света. Въпросът е ще удържим ли?

В реалност, може би най-адекватният измерител за размера на заплахата е съотношението сред сериозните случаи, нуждаещи се от болнично лекуване, и наличните леглова база и здравна инсталация. Тоест, какъв брой близо е съответната страна до обстановка, при която смъртността от ковид внезапно ще стартира да се усилва, просто заради неспособност новите тежки случаи да бъдат лекувани. Аз не съумях да намеря сравнителни данни за страните, само че съм изцяло уверен, че в европейските институции разполагат с такива. Затова дано да стартират да реагират съгласно потребностите (които, сигурно, ще се трансформират динамично).

Досега видяхме образци на интернационална взаимност - Италия получава външна помощ, Германия хоспитализира пациенти от Нидерландия, евентуално има и други образци. Крайно належащо е обаче Европейският съюз да се намеси по-енергично. Защото COVID-19 не е общ проблем на обособените страни. COVID-19 e проблем на целия Европейски Съюз. (Тук в уравнението би трябвало да се включат и страните, които не са членки на Европейски Съюз, само че имат интензивни контакти с Евросъюза.)

В края на краищата, каква изгода, в случай че обособени страни се оправят със болестта, до момента в който други още са в бедствено състояние? Свободното придвижване на хора, артикули и капитали ще продължи да бъде възпрепятствано, а това рискува да торпилира самата европейска концепция.

А дали досегашните дейности са съответни - всеки самичък може да си направи изводите...

Димитър Петров, news.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР