Хроничните белодробни заболявания бележат внушителния 163% ръст за последните 30

...
Хроничните белодробни заболявания бележат внушителния 163% ръст за последните 30
Коментари Харесай

Известен професор от Пловдив ще прави безплатни белодробни изследвания

Хроничните белодробни болести бележат внушителния 163% растеж за последните 30 години. Причините за това са сложни, само че могат да бъдат обединени в няколко групи. 

„ Доказано е, че тютюнопушенето е главният рисков фактор, в това число и пасивното тютюнопушене. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от биогорива, употребявани в семейството и за отопление, както и разнообразни химически сътрудници. Напоследък се обръща внимание на атмосферното замърсяване най-вече от индустриален темперамент и амортизиран автотранспорт. “ – акцентира проф. д-р Благой Маринов, началник на Центъра по функционална белодробна диагностика към Медицински университет – Пловдив. 

Като амбулаторен пулмолог той работи най-вече с пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и бронхиална астма. Многократно е подчертавал ролята на скрининговите спирометрични проучвания за ранната диагностика на обструктивните белодробни болести. От своя страна това обезпечава навременно започване на лекуване и опазване на функционалния запас на органа. 

В устрема да се увеличи вниманието на обществеността, експерти от Медицински университет – Пловдив със съдействието на доктор Георги Цигаровски, ръководител на пловдивската гилдия на БЛС, провеждат безвъзмездни спирометрични проучвания за жители на територията на IV ДКЦ. Те ще се извършат в кабинет №9 на 1 септември 2023 година от 9:00 до 12:00 часа. Предварително записване не е належащо.

Най-голяма изгода от такива проучвания биха имали хора с нехарактерни признаци като зной (диспнея), кашлица със или без обособяване на секрет и лесна уморяемост при физически старания. Игнорирането на недоволствата нормално води до отсрочване на момента на слагане на точната диагноза и закъснение на лекуването. 

„ Дори случаите на лек или епизодичен зной би трябвало да бъдат конкретизирани. При всички случаи диагнозата би трябвало да бъде доказана и посредством функционално проучване на дишането – спирометрия, назначено от експерт. “ – разяснява проф. Маринов. 

Може да се наложи и разширение на функционалната оценка с по-сложни методики като проучване на дифузионен потенциал, бодиплетизмография, кардио-пулмонален тест с физическо натоварване. Необходимо е също да се направи и рентгенография на белите дробове, с цел да се изключат белодробни заболявания със сходна симптоматика.

„ Ранната диагностика посредством функционални проучвания на дишането е нещо, към което би трябвало да се стремим, тъй като пациентите с хронични респираторни болести имат характерни здравни потребности и грижата за тях би трябвало да бъде сложна. “ – споделя проф. Маринов. 

За страдание към сегашния миг само фармакологичната терапия се реимбурсира от НЗОК, като домашната кислородотерапия и неинвазивната вентилация остават за сметка на болните, които в множеството случаи няма по какъв начин да си ги разрешат.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР