Хромът скоро би могъл да замени редките и скъпи метали

...
Хромът скоро би могъл да замени редките и скъпи метали
Коментари Харесай

Учени са открили начин за създаване на слънчева енергия от обикновен хром

Хромът скоро би могъл да размени редките и скъпи метали осмий (Os) и рутений (Ru), употребявани в слънчевите панели

Емил Василев преди 10 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 13:00 | 13.08.2023

Проучване: отдалеченото хакване на спътници се оказа ненадейно елементарна задача

IT НовиниЕмил Василев - 11:59 | 13.08.2023

Съединени американски щати се пробват да накарат Китай да изостане в региона на литографията с най-малко 5 генерации

ТелефониСветлин Желев - 11:14 | 13.08.2023

Xiaomi забрани инсталирането на Telegram на своите смарт телефони в Китай

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Учени са разкрили метод за производството на слънчеви панели и екрани за смарт телефони от елементарен хром (Cr). Това се споделя в отчет на The Independent, оповестен в понеделник. В публикацията се акцентира, че вследствие на огромния пробив материалите, които са „ съвсем толкоз редки, колкото златото “, са сменени с хром, което доста понижава „ цената на производството им “.

Замяна на осмий и рутений с хром

Разработката се основава на обстоятелството, че съединенията на хрома могат да заменят металите осмий (Os) и рутений (Ru), които постоянно се срещат в слънчевите панели и екраните на смарт телефоните.

The Independent отбелязва, че хромът е 20 000 пъти по-разпространен в земната кора, в сравнение с осмият. Освен това производството му е доста по-евтино.

Предишни проучвания и разработки

Хромът в някаква форма е бил употребен в предходни проучвания и разработки, довели до производството на водород и съхранението на сила в акумулатори.

През април тази година откриватели от университета Флиндърс в Аделаида откриват, че хромовият оксид може да работи като катализатор за произвеждане на водород от вода в развой, прочут като фотокатализа. Учените следят, че хромовият оксид не оказва въздействие върху реакцията на разединение на водата, което го прави отличен претендент за потребление във фотокатализата. При този вид реакции водородът и кислородът реагират, с цел да образуват вода и могат да бъдат проблематични за фотокатализата.

През същия месец проработи първата в Китай мегаватова апаратура за предпазване на сила от желязо-хромни поточни акумулатори. Благодарение на химическите характерности на йоните на желязото и хрома в електролита, батерията има впечатляващия потенциал да съхранява 6000 киловатчаса (kWh) електрическа енергия в продължение на 6 часа. Междувременно желязно-хромовите поточни акумулатори могат да се зареждат посредством възобновими енергийни източници като вятърна и слънчева сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР