Христос воскресе! Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните

...
Христос воскресе! Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните
Коментари Харесай

Христос воскресе!

Христос воскресе! Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, именуван Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр.

159 души от община Кюстендил честват на Великден, сочи информация на общинска администрация.

45 дами носят името Величка,8 Велислава, 5-Велка, 11-Велика. 22 души носят името Велислав,11 Велин, 19 Велко.

В християнската вяра на Възкресение Христово (Великден) се празнува възкръсването на Исус Христос на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Подготовката за празника стартира 10 седмици преди Възкресение, в които църквата приготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - успеха на Исус Христос над гибелта. Седмицата от Цветница до Великден има изключително значение в православния празничен цикъл и се назовава " буйна седмица ", означаваща страдалчество. Нарича се още и " велика седмица ". Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след великия ден се споделя Светла седмица, тъй като възкресението на Христос донася прояснение за всички.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР