Христо Стоичков ще подкрепи лично олимпийците ни по време на

...
Христо Стоичков ще подкрепи лично олимпийците ни по време на
Коментари Харесай

Стоичков подкрепя лично олимпийците на игрите в Париж

Христо Стоичков ще поддържа персонално олимпийците ни по време на игрите в Париж през лятото. Той е един от вицепрезидентите на БОК дружно с Цеко Минев, Николай Изов, Красимир Инински и Атанас Фурнаджиев. Прледседателят на БОК и икона на родната лека атлетика Стефка Костадинова и именитият играч и треньор Янко Братанов се включиха в деянията за 100-годишнината на този спорт в България.

“Световният връх в скока на височина от 209 см е български, той е на всички наши сънародници и имам вяра, че в бъдеще ще остане подобен посредством представянето на надарени наши млади звезди.

За мен е доста значимо водещите ни състезатели и треньори да работят повече със спортни психолози, изключително преди и по време на огромни шампионати и шампионати ”, съобщи Костадинова, преди да разяснява подготовката на българските олимпийци за игрите в Париж това лято.

На срещата с медиите бяха показани и възпоменателните медали за вековния празник на “царицата на спортовете ” у нас.

Президентът на БФ по лека атлетика Иван Колев срещна присъстващите с многото интензивности по честването на годишнината с кулминационна точка през ноември и с упоритостите на родната централа поизоставеният в този момент стадион “Академик ” в квартал “Гео Милев ” да бъде реновиран като предстоящ център за леката атлетика у нас.

“Напълно поддържам тази концепция ”, безапелационна е Стефка Костадинова. Според Янко Братанов по-добрият вид е да се направи нов народен стадион за футбол, а сегашният да остане за атлетиката. Двамата се върнаха и към спомените си. Стефка Костадинова си призна, че в случай че не е бил неуспехът в Сеул, когато остана втора след надскачане с американката Луиза Ритер, е щяла да се откаже. А по-късно остана в спорта до 1996 година

“Тогава може би ми изигра неприятна роля, че бях в последния ден. А помните какъв брой медали и разочарования имаше на тези игри. И всичките тези страсти минаха през мен. Това изигра своята роля ”, добави международната рекордьорка в скока на височина.

Тя счита да поддържа спортистите ни на европейското в Рим това лято и да се върне на мястото, където сложи феноменалните 209 см, които не могат да бъдат даже изравнени към този момент съвсем 4 десетилетия от 1987-а.

Костадинова добави, че в Атланта, когато взе златото, е била подготвена да скочи 210 см, само че се отпуснала, когато Ники Бакояни отпадна от надпреварата.

Тя благодари на публицистите, които направиха същинска завера, че да не разбере, че в злополука е умрял един от най-близките ѝ другари Георги Дъков. “Със сигурност щях да рухна. В един миг обаче се тормозих, че всички ме заобикалят, все едно съм болна ”, добави Стефка.

Според нея е значимо да се предпазят спортистите ни от упования, тъй като те натоварват прекомерно доста. “Заради това в никакъв случай не предвиждам какъв брой медали ще вземем на олимпиада ”, съобщи ръководителят на БОК.

“Целият ми живот мина в цикли. Мисля към този момент на олимпийски цикли. Половин жена съм ”, взриви от смях залата Янко Братанов. Той си спомни по какъв начин е пътувал за Монреал на първата си олимпиада. Майка му го изпратила с крило от прилеп.

А в олимпийското село видял подобен на етажа, на който били спортисти и гребци, и забранил да го гонят. И тези два спорта завоюваха три олимпийски трофеи - Иванка Христова и двойките Здравка Йорданова - Светла Оцетова и Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева.

Братанов с неспокойствие чака да се затопли, че да се прибере в Сливен, където му е по-спокойно от София.

Дълги години след края на кариерата си най-великият ни хърделист бе треньор в Катар и Бахрейн и им направи леката атлетика.

“Пожелавам на нашите спортисти повече идеали, както бяхме ние ”, добави Братанов.

Той към този момент оказва помощ на федерацията. Там е притеглен и именитият ментор Илиян Пищиков, който също участва на конференцията.

Срещата стартира с едноминутно безмълвие в памет на изтъкнатия треньор Христо Гергов, дълготраен ментор на Янко Братанов, на националния тим, а по-късно най-реномираният ментор в Югославия и Сърбия. Всички спортни ръководители на съседите показаха съболезнованията си от новината.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР