Христо Раянов, докторант по литература и кино, сценарист на телевизионни

...
Христо Раянов, докторант по литература и кино, сценарист на телевизионни
Коментари Харесай

Христо Раянов: Абсурдите вдъхновяват сатирата



Христо Раянов , докторант по литература и кино, сценарист на телевизионни излъчвания и сериали и създател на книгата „ Ами в случай че? България на три морета “ гостува в ефира на „ Хоризонт “ в Деня на независимостта със своето възприятие за комизъм и с впечатляващото си чувство за парадокси, които съществуват, които можеха да се случат и които сами си сътворяваме, а след това се учудваме от това.
Отговорът на Раянов на въпроса " Ами в случай че го нямаше Денят на Независимостта? "  е, че особено за съответния ден „ нямаше да се промени доста, просто тъй като, в случай че следваме остарелия анекдот, от нас нищо не зависи. Затова този ден, със или без него, отново нищо нямаше да зависи. “

Според него в националната ни логика на психиката е надълбоко вкоренено разбирането, че някой би трябвало да ни е отговорен за нещо:

Затова си търсим виновници на всички места – най-много по страниците на историята. Най-малкото тъй като историята не може да ни отвърне – или най-малко не толкоз мощно, че да не можем да я заглушим.

Раянов е уверен, че, в случай че британското кралско семейство се беше родило в България, по думите му, щеше да е супер:

Ако се беше родило в България, имайки поради нашите прелестни домашни животни, нали знаете - породи всевъзможни, първото нещо, което ми хрумва, е, че нямаше да има никаква камила в кралското семейство. Най-много някое говедо.

Според писателя парадоксите въодушевяват сатирата. Раянов сподели, че в книгата си е писал с голямо почитание към личностите:

Когато става дума за нашите си персони, почтено казано не ми даде сърце да се отнеса по прекомерно пародиен метод към тях. И в този смисъл мисля, че, даже и да не се бяха случили избрани събития, личностите щяха да си бъдат същите.

Още за разсъжденията на сатирика Христо Раянов за това: в случай че Меси беше български футболист и в случай че Роналдо играеше у нас, както и за други „ Ами ако… “ в живота и политиката, можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР