Христо ХристовЧетири месеца след като Васил Терзиев публично направи предложение

...
Христо ХристовЧетири месеца след като Васил Терзиев публично направи предложение
Коментари Харесай

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отсвириха Васил Терзиев за лустрацията

Христо Христов

Четири месеца откакто Васил Терзиев обществено направи предложение да бъде признат закон за лустрацията нито една политическа мощ, в това число и издигналите го като претендент за кмет на София „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, не дадоха знак, че са взели на съществено апела му, сподели инспекция на

На 2 юли 2023 година по Би Ти Ви, директно откакто кандидатурата му за кмет беше издигната, Васил Терзиев съобщи:

„ Постоянно се замита тематиката за службите, за репресивния уред, и с цел да го решим аз моля към нашите политици да създадат виновното нещо – да одобряват закон за лустрацията. “

По думите му лустрацията е призната в страните от Централна и Източна Европа през 90-те години. „ Досега това не се случвало, тъй като е било комфортно, само че е належащо да се направи. И това ще покаже дали ние към този момент сме на път да станем едно обикновено общество “, изясни тогава Терзиев, чието втурване „ от горната страна “ от водачите на ПП-ДБ провокира публично омерзение и яд поради тежката обязаност на семейството му с комунистическата партия и репресивния ѝ уред в лицето на Държавна сигурност, както посредством кандидатурата му се прави опит бъде възпроизведена във властта една от метастазите на тоталитарната комунистическа система 34 години след краха ѝ.

От месец юли до момента в Народното събрание не е импортиран законопроект за лустрацията, ревизира desebg.com.

А това можеше да се случи, в случай че обединяването „ Демократична България “ (Да, България “ и „ Демократи за мощна България “) бяха придвижили своя законопроект за „ ефикасна и решителна лустрация “, за каквато подготвеност показват в своята предизборна стратегия още от 2021 година

Програмата на „ Демократична България “ за лустрация

В предизборната стратегия на „ Демократична България “ се плануват приемането на серия от политики за „ освобождение от зависимостите на предишното и поддръжка за честността и професионализма в институциите “.

Една от тези политики е лустрация и инспекции за интегритет. „ Укрепването на правовата страна изисква институциите да бъдат освободени от задържалата се с десетилетия сянка на комунистическия режим и от олигархични зависимости. Това може да стане посредством поредна лустрация на висши обществени длъжности в секторите „ Национална сигурност “, „ Отбрана “, „ Вътрешен ред “, „ Правосъдие “, както и на самостоятелните регулатори – за интервал от 10 години (до 2030 г.). То би трябвало да бъде подкрепено посредством използване на систематични инспекции за честност и самостоятелност “, се показва в програмата.

„ Представените ограничения включват конституционни и законодателни промени, които да създадат допустима решителната лустрация, въпреки и лимитирана по време и обсег измежду лицата, заемащи висши обществени длъжности. Предлага се тя да обхване инспекция за „ чисто минало “ (липса на принадлежност към комунистическите служби за сигурност или заемането на висши управителни позиции в комунистическата партия) и инспекция за интегритета на претендентите за висши обществени длъжности, в това число на тяхната преданост към демократичните полезности и правила “, се стимулират от Демократична България.

„ Задълбочените инспекции на интегритета и независимостта на претендентите за висши обществени длъжности, както и на заемащите такива длъжности, е основно изискване за освобождение на институциите от обвързаности с частни и олигархични ползи – проблем на България от началото на прехода, който, за жалост, продължава да тежи върху нас и до ден-днешен “, се акцентира в програмата на Демократична България.

В нея са изведени следните краткосрочни ограничения:

Разширяване на приложното поле на настоящия закон за откриване на досиетата.
Въвеждане на наложителни и систематични инспекции за интегритет на лицата, заемащи висши обществени длъжности в съответните институции; непокриването на стандарта за честност и липса на зависимости е съображение за освобождение от заемана служба.
Осветяване на задкулисието на прехода посредством разсекретяване на всички разработки на Министерство на вътрешните работи и ДАНС с изминал гриф към 2020 година

Като средносрочни ограничения са посочени:

Въвеждане на лустрацията като институт на неизбираемост в съответните глави на Конституцията.

Законова делегация, която да разреши насърчаване на уредбата в специфичен закон, който да подсигурява опция за оборване (вкл. по правосъден ред) на констатациите за съпричастност към репресивните органи на тоталитарния режим.

Въпреки откритото лустрационно съображение лицето може да бъде назначено или да продължи да заема длъжността, в случай че одобри да се прави цялостна инспекция на неговия интегритет, включително на преданост към демократичните полезности и правила, и покрие избраните стандарти.

Въвеждане на лустрационни учредения: открита принадлежност към комунистическите служби за сигурност (щатни и нещатни сътрудници), други репресивни органи на режима, както и заемане на висши управителни позиции в комунистическата партия. Конкретните учредения за лустрация ще бъдат уредени в специфичен закон.
Обхват на използване: в бранш „ Сигурност “: във връзка с заемащите висши/ръководни обществени длъжности в държавните органи, директно свързани със сигурността и/или защитата на страната (МС, Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на външните работи, службите за сигурност – ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО, СВИ, СВП; ДКСИ).

Обхват на използване в бранш „ Правосъдие “: във връзка с Министерство на правосъдието, Висш съдебен съвет и органите на правосъдната власт – съдилища, прокуратура и следствие; Инспекторат към ВСС) от окръжно и по-високо равнище (апелативно и върховно), Конституционен съд.

Обхват на използване във връзка с самостоятелните контролни и регулаторни органи – Комисия за отбрана от дискриминация, омбудсман, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за финансов контрол, КЗЛД, Съвет за електронни медии.

Ограничение за лицата, заемащи по-ниски длъжности (експертни и технически) за достъп до класифицирана информация, в случай че покриват лустрационните учредения.
До момента нищо от това не е препоръчано за разискване в 49-то Народно заседание, което действа от месец май 2023 година, без значение от обстоятелството, че „ Демократична България “ са част от актуалното ръководство на страната и е разумно най-малкото да има импортиран подобен законопроект.

Пълно безмълвие

Сайтът desebg.com се обърна към ръководителят на ДСБ Атанас Атанасов, с цел да беседва за аргументите заради, което това не е направено, само че той не пожела да отговори.

Desebg.com се обърна и към Васил Терзиев с въпрос по какъв начин ще разяснява обстоятелството, че издигналите го политически сили ПП-ДБ, които са показани в Народното събрание, не са нито коментирали, нито пък подхванали законодателна самодейност по предлагането му за приемането на закон за лустрацията?

Терзиев обаче също не отговори. Един образец за класическо празнодумство, посредством медийно експлоатиране в избран миг на значими за част от обществото проблеми, явно за само мятане на прахуляк в очите на хората.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР