Христо Фотев (1934-2002) е не просто един от най-даровитите ни

...
Христо Фотев (1934-2002) е не просто един от най-даровитите ни
Коментари Харесай

Коледен подарък от издателство Милениум: Шедьоврите на Христо Фотев - в изящно юбилейно издание 

Христо Фотев (1934-2002) е не просто един от най-даровитите ни и лирични поети, а същинско събитие в изящната ни книжовност. За мнозина творчеството му е еманация на визията за поетична буря, а самият той – синоним на понятия като „ море “, „ обич “ и „ Бургас “. Още дебютната му стихосбирка „ Баладично пътешестване “ (1961) му отрежда почетно място измежду галерията с шедьоврите на любовната ни лирика, а всичките му по-късни произведения са обгърнати в непостижим бохемско-романтичен ореол.

Премиерният юбилеен том „ Христо Фотев. Събрано “ с логото на издателство „ Милениум “ побира всичките му произведения, даже тези, които не са били включвани в книжни сбирки, а са били оповестени само в периодическия щемпел.

„ Поезия на екстаза – това ми се стори най-точното определение за поезията на Христо Фотев, която постоянно живее в сублимните, във връхните мигове. Бих я нарекъл още лирика на любовта. (Нали този стихотворец бе изповядал, че една от неговите задачи е да сдобри „ живота с любовта “). И не просто тъй като Христо Фотев е създател на едни от най-хубавите любовни стихотворения на българската поезия, а тъй като поетическият акт у този стихотворец е единосъщ с любовния по своя нюх за върховост в прекарванията, по пределното сетивно и прочувствено напрежение, по интензивността си, по обещанието за благополучие, което дава и което е може би самото благополучие – споделя Светлозар Игов в слово, четено на тържеството за 50-годишнината на поета през 1984 година – Поезията на Христо Фотев е поредност от вълшебни мигове, които подари на българската литература този създател. И освен на литературата – на живота ни и на живота на тези, които идат след нас, като го прави по-красив и одушевен, по-смислен и по-богат “.

Биографията на Фотев е цялостна с парадоксални обрати – роден в Истанбул, живял в бежанската махала на Бургас, плавал с рибарски транспортен съд, работил като художник в стенописно ателие и като редактор на фабрична многотиражка, а по-късно – към този момент като член на Съюз на българските писатели – става драматург на бургаския спектакъл „ Адриана Будевска “ и основен редактор на литературния сборник „ Море “. Автор е още на стихосбирките „ Лирика “ (1965), „ Обещание за лирика “, „ Литургия за делфините “, „ Спомен за един живот “, „ Венецианска нощ “ и „ Словесен пейзаж “. Удостоен е неколкократно с Литературната премия на Бургас и с наградата „ Златен Пегас “, а посмъртно на името му е учредена Национална премия за лирика, връчвана на рождения ден на поета.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР