Христо Даскалов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската

...
Христо Даскалов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската
Коментари Харесай

Освободиха шефа на БАБХ - уволнил и назначил служители, после се командировал в Италия без знанието на министъра

Христо Даскалов е освободен от длъжността изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Това оповестиха на брифинг в Министерство на земеделието. По думите на зам.-министър Крум Неделков Даскалов Даскалов е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да разгласи поименно определените депутати. След завръщането си той уволнява и назначава няколко чиновници на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други. 
 
И още - Даскалов подписва " непозволено " анекс към контракт с изминал период на деяние.  " След всички тези разпоредителни дейности отпътува на служебна командировка в Италия на разходи по план на конструкция към  БАБХ.  За всички тези дейности не е известен министърът на земеделието ", добави Неделков.
 
Със заповед на министър-председателя за изпълнителен шеф на Агенцията по храните е назначен Христо Вълчанов.  До този миг той е изпълнявал длъжността зам.-изпълнителен шеф, а от юли до януари 2022г. е бил изпълнителен шеф на БАБХ.
 
Христо Даскалов оглави БАБХ в последния ден на предходната година. Тогава със заповед на Кирил Петков той зае мястото на Христо Вълчанов. Даскалов бе едно от основните настоящи лица, когато породи казусът сред държавната организация и частната компания " Евролаб 2011 " на граничния пункт " Капитан Андреево " през лятото. На компанията бе отнета и товарно-разтоварната активност на камионите, идващи от Турция с плодове и зеленчуци.
 
Даскалов първо сигнализира, че му е предлаган рушвет, с цел да резервира частната лаборатория на пункта. Седмици, по-късно от неизвестен имейл бе изпратен аудиозапис до медиите с изказване, че на него e запечатан тъкмо този диалог за евентуално предложение на рушвет. Даскалов удостовери за провеждането на този диалог и уточни, че е приказвал с ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов. Моллов тогава отхвърли да е предложил рушвет.
 
През август проф. Даскалов разгласи, че излиза в отпуск от 2 септември, с цел да се включи в идната предизборна акция, още веднъж в листите на " Продължаваме промяната ".  Даскалов към този момент беше втори в листата на Политическа партия в Пловдив при предходните парламентарни избори и влезе в Народно събрание от този изборен регион. В първите седмици на кабинета " Петков " той напусна Народното събрание, с цел да поеме Българската организация за сигурност на храните.
 
Малко след освобождението си Христо Даскалов разяснява на страницата си във Facebook освобождението си от поста. Той хвърли виновността върху ГЕРБ и разгласи, че " това бил отговорът на страната ". Даскалов изяснява, че борбата му против " схемите " ще продължи като народен представител. " Преди малко със заповед на служебното държавно управление бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен шеф още веднъж е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази служба от юли до края на 2021 година Това е индивидът, който в края на 2021 година стартира процедурата за нов 10-годишен контракт с частна компания на границата. Знаете всички обстоятелства по случая Капитан Андреево. Знаете за заканите, за опитите за подкупи, за черната акция против всички нас, които " посегнахме " на обичаната компания на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с компанията на границата. Знаете, че направихме всичко, с цел да спрем реставрацията на " Евролаб 2011 " на Капитан Андреево. Това е отговорът на страната. Заедно с сътрудниците от " Продължаваме промяната " ще продължа да се боря към този момент от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират голям финансов запас за пазаруване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме потребност от цялата ваша поддръжка, с цел да не се върнем назад в мрака, от който тъкмо започнахме да излизаме! ", написа Даскалов във Facebook.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР