Християните по света днес почитат светите апостоли Петър и Павел.

...
Християните по света днес почитат светите апостоли Петър и Павел.
Коментари Харесай

Църквата почита днес светите апостоли Петър и Павел

Християните по света през днешния ден почитат светите апостоли Петър и Павел. В България денят е прочут като Петровден.

Свети деятел Петър е един от обичаните възпитаници на Исус и следва Спасителя неразделно до Възнесението. Роден е в град Бетсаида в фамилията на Йонас и Йоанна. Рожденото му име е Симон, а след това е наименуван Петър (от гръцки - камък) от Иисус Христос поради мощната му религия. Бил е безпаричен риболовец.

Брат му Андрей Първозвани - първият възпитаник на Иисус, го среща със Спасителя и след това Петър става негов най-приближен следовник. По време на съда над Иисус Петър се отхвърля от него три пъти, само че след това се разкайва откровено и получава помилван от Божия наследник.

Св. Петър произнася първата проповед след, когато се счита, че Христос открива своята черква на земята. В живота си апостолът проповядва учението на Христа на доста места по света. Умира в Рим през 67 година, разпнат от император Нерон. Бил е на 75 години.

Свети деятел Павел е роден с името Савел. Първоначално той е бил измежду гонителите на християните. Приема Христа в сърцето си след преживелица, оказала се повратна за него. На път за Дамаск, където трябвало да арестува християни, той съзрял мощна светлина, от която се чул глас: " Савле, Савле, за какво ме гониш? (...) Аз съм Иисус, който ти гониш. " Савел ослепял от ярката светлина. Три дни по-късно един от християните, който той трябвало да задържи, се помолил за зрението му и той прогледнал. След това Савел се покръстил, сменил името си на Павел и почнал да проповядва. Екзекутиран е в Рим на 29 юни 67 година

Петровден и националните традиции

Празникът има непокътнато място и в националния календар. Във фолклорната традиция св. Петър е одобряван за ключарят на райските врати.
Имен ден честват Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.
Смята се, че празненствата на Петровден служат за предотвратяване от огън, пожар, мълния и град. Традицията е да се заколи жертвено животно в чест на светците - нормално петел. На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР