Хранителните добавки представляват спорна тема: въпреки че производителите гарантират тяхната

...
Хранителните добавки представляват спорна тема: въпреки че производителите гарантират тяхната
Коментари Харесай

Погледнете етикета и видите ли тази хранителната добавка с "Е" - хвърляйте продукта, опасна е!

Хранителните добавки съставляват противоречива тематика: макар че производителите подсигуряват тяхната сигурност и неотложна нужда, не малко консуматори изпитват подозрения в тях.

Съществуват случаи, когато добавките, които се считате преди за безвредни, се оказват рискови в следствие. Например Е171 (титанов диоксид), която се употребява от дълго време и се приемаше за изцяло безвредна. В формалната информация за токсичност, титановият диоксид се определяше като " съвсем неабсорбируем " и се изхвърляше от организма. Следователно, в случай че тя се изхвърля изцяло, няма да провокира никакви вреди, нали?

Обаче, през последните години се откри, че той прави тъкмо противоположното - натрупва се в организма във формата на наночастици и предизвиква обилни вреди.

При производството му постоянно се образува несъмнено количество наночастици. Те могат да бъдат открити в всеобщите артикули като бонбони (особено дражета), дъвки, млечни артикули, газирани питиета, в това число и в сухи смеси за приготвянето им, в майонеза, обработени месни артикули, бързи закуски и в действителност в доста от белите артикули на цвят. Китайските учени разкрили огромен брой наночастици в рибни рулца. Особено рисковите частици се употребяват най-вече от децата във формата на обичаните им дражета, дъвки и газирани питиета. Италиански учени са потвърдили, че те „ одобряват “ повече наночастици от титановия диоксид в организма спрямо младежите или възрастните хора.

Освен това, титановият диоксид се прибавя като избелваща съставна част в пасти за зъби, обвивки на таблетки и капсули от медикаменти, слънцезащитни кремове и някои хигиенични артикули.

Учените поучават да се чете деликатно състава на продукта и да се заобикалят рисковите такива.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: титанов диоксид добавки наночастици вредни добавки Е E Е171
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР