Храните поевтиняват с по-високи темпове само в големите градовеОт събота

...
Храните поевтиняват с по-високи темпове само в големите градовеОт събота
Коментари Харесай

Дизелът се устреми към 3,50 лева за литър

Храните поевтиняват с по-високи темпове единствено в огромните градове

От събота насам дизеловото гориво на най-малко половината от бензиностанциите в страната трансферира 3,40 лева за литър и цената се е устремила към 3,50 лева, написа

Най-скъпо се продава дизеловото гориво в “Шел” и “Петрол” - по 3,44 лева за литър. Това е с към 5% над цената му в първите дни на юни, когато беше 3,28 лева Но и в комерсиалните обекти на останалите вериги има сензитивно повишаване в последните дни и на процедура има единствено стеснен брой станции, в които дизел може да се зареди за под 3,40 лева

Друго гориво, което нараства сензитивно в последните дни, е по-скъпият високооктанов бензин, който в някои вериги се води като 98-октанов, а в други - със 100 октана. Той все по-често коства над 3,70 лева за литър, като най-скъп е в “Шел” - 3,76 лева за литър. В началото на юни цената му не надскачаше 3,50 лева

Поскъпването е на фона на ново повдигане на котировките на петрола на международните пазари през предходната седмица.

Новото повишаване на горивата към момента не се е отразило върху цените на храните, които следват сезонния си ход и през последната седмица най-вече поевтиняват. Това се дължи на излизането на от ден на ден плодове и зеленчуци на пазара.

В обособени райони на страната обаче има много огромни разлики в цените на храните на едро. Например захарта се продава на борсите от 1,70 лева за кг в столицата до 3 лв. в Русе, което е към 60%.

Кокошите яйца костват от 22-23 ст. броя в Пловдив до 32 ст. в столицата. Крайната им цена в магазините обаче е много по-висока и най-скъпите от време на време се продават по 44-46 ст. броя.

При плодовете и зеленчуците обаче ситуацията е по-скоро противоположното - колкото по-голям е градът и колкото повече борси има в него, толкоз по-силно поевтиняват.

Например оранжерийните домати поевтиняха за една седмица с 9% в София, Пловдив, Варна и Бургас, а оранжерийните краставици - с 16%. На други места поевтиняването е много по-малко.

Ягодите също поевтиняват с близо 9% за една седмица, а черешите, които навлизат в сезона си - с 21,7%. И двата плода се продават на едро по към 3,60 - 3,67 лева за кг.

Въпреки това междинната цена на храните е с към 22-25% по-висока от миналогодишната по същото време.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР