Храните, които регулират хормоните, могат да ви помогнат да разрешите

...
Храните, които регулират хормоните, могат да ви помогнат да разрешите
Коментари Харесай

Авокадо, ядки, семена, боб: храни, регулиращи хормоните

Храните, които контролират хормоните, могат да ви оказват помощ да разрешите съществени проблеми. Тялото е доста сензитивно и реагира и на най-малкия хормонален дисбаланс.


Честа причина за проблеми с ендокринната система е недохранването, което лишава тялото от нужните витамини и киселини. В резултат на това се появява спад на имунитета, акне, косопад и безчет други здравословни проблеми. Това може да се спре, в случай че започнете да се храните здравословно и да консумирате храни, които съдържат растителни естрогени.

Какво съставляват естрогените?

Това е името на групата женски полови хормони, които се синтезират в огромни количества в яйчниците и в дребни количества в надбъбречните жлези. Те стартират да се създават през цялото време на половото развиване, а по време на менопаузата равнището на естроген понижава доста, което мощно въздейства върху утежняването на благосъстоянието на дамата.

Естрогените са в основата на естественото действие на женския организъм. От тях зависи съвсем всичко: либидо, въодушевление, менструален цикъл и даже телесна температура. Тези хормони също играят голяма роля за верния напредък на гърдите при девойките по време на пубертета и за образуването на телесни мазнини при зрелите дами.

Нивата на естроген в кръвта управляват здравето на косата, кожата, ноктите и най-важното - способността за забременяване и раждане на дете.

Женските хормони директно зависят от това, което ядем. За производството на естроген и постоянното действие на ендокринната система, пробвайте се да включите следните храни в менюто си, предлага „ Локално “.

Авокадо

Истинска суперхрана за запълване на неналичието на здравословни мазнини. Авокадото съдържа склад от хранителни субстанции и съединения, наречени растителни стероли. Те засягат хормоналния баланс, изключително естрогена и прогестерона. Авокадото блокира увеличението на естрогена в кръвта, което обезпечава производството на прогестерон за нормализиране на менструалния цикъл. Излишъкът от естроген води до струпване на мастна тъкан и надлежно до ненадейно увеличение на телесното тегло. Въпреки високото наличие на растителни мазнини, авокадото възстановява равнището на хормоните и оказва помощ за поддържане на идеално телесно тегло.


Семена

Ленът и сусамът са водачи измежду семената, които въздействат на хормоналния баланс. Те способстват освен за нормализиране на равнището на естроген в кръвта, само че и за понижаване на холестерола, а също по този начин форсират метаболизма. Семената могат да се прибавят към разнообразни ястия: салати, сладкиши, кисело мляко. По-добре е да се употребяват смлени за по-добро асимилиране на значимите съставки и по-лесно храносмилане.

Ядки

Комбинацията от мастни киселини, цинк, протеини, желязо и селен, които съдържат ядките, е същинска берекет за щитовидната жлеза. Поради огромното количество хранителни субстанции в състава, ежедневната консумация на ядки (в дребни количества, защото продуктът е доста калоричен) способства за поддържането на хормоналния баланс.

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци са номер едно в поддържането на чревната пъргавина и чревния микробиом, от които директно зависи работата на целия организъм. Липсата на фибри и хлорофил, които зелените зеленчуци съдържат в огромни количества, предизвиква утежняване на настроението и умствената активност. Важно е всеки ден да се употребяват зелени зеленчуци (къдраво зеле, целина, спанак, краставици, тиквички, броколи). Трябва да заема най-малко една четвърт от чинията ви.

Бобови растения

Те са скъпи поради високото наличие на аминокиселини и витамини от група В. Соята е богата на калций, а нахутът е богат на витамин Е и омега-3 мастни киселини. Бобовите растения са богати на протеини, което ги прави чудесна опция за вегетарианци или хора с нетърпимост към лактоза. Отлични източници на растителни естрогени са бобът и лещата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР