Храните които консумирате влияят на това как се чувствате и

...
Храните които консумирате влияят на това как се чувствате и
Коментари Харесай

10 храни, които могат да отслабят имунитета ви

Храните които консумирате въздействат на това по какъв начин се чувствате и какъв брой добре действа тялото ви.

Докато богатото на хранителни субстанции, здравословно хранене поддържа имунната ви система, диета с ниско наличие на хранителни субстанции и високо наличие на свръхпреработени храни утежнява имунната функционалност. ( 1 ) ( 2 )

Приемането на незадоволителни количества протеин или храни с непълноценни протеини отслабва имунната система и затова възможностите за приемане на инфекции и възпаления в тялото се усилват доста.

Тази публикация демонстрира 10 храни, които могат да отслабят имунната ви система.

1. Добавена захар

Няма подозрение, че ограничението на добавената захар, която консумирате, предизвиква цялостното ви здраве и имунна функционалност.

Храни, които доста покачват кръвната захар, като тези с високо наличие на добавени захари, усилват производството на възпалителни протеини като туморна некроза алфа (TNF-α), С-реактивен протеин (CRP) и интерлевкин-6 (IL-6), всички от които въздействат отрицателно на имунната функционалност. ( 3 )

Това е изключително подходящо при хора с диабет, защото те могат да имат нараснали равнища на кръвната захар за по-дълго от хората с добре контролирани равнища на кръвната захар.

Нещо повече, съществуването на високи равнища на кръвна захар може да инхибира реакцията на неутрофилите и фагоцитите, два типа имунни кафези, които оказват помощ за отбрана против зараза. ( 4 )

Освен това е потвърдено, че високите равнища на кръвната захар могат да увредят бариерната функционалност на червата и да провокират дисбаланс на чревните бактерии, което може да промени имунния ви отговор и да направи тялото ви по-податливо на инфекции. ( 5 ) ( 6 )

Например, изследване от 2012 година при 562 възрастни хора откри, че тези, които са имали нараснали равнища на кръвната захар, също имат по-ниски имунни отговори и по-високи равнища на възпалителния маркер CRP. ( 7 )

По същия метод, доста други изследвания свързват високите равнища на кръвната захар с нарушен имунен отговор при хора със и без диабет. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Освен това диетите с високо наличие на добавена захар могат да покачат чувствителността към някои автоимунни болести, в това число ревматоиден артрит. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Ограничаването на приема на храни и питиета с високо наличие на добавена захар, в това число сладолед, сладкиши, бонбони и сладки питиета, може да усъвършенства цялостното ви здраве и да насърчи здравословната имунна функционалност.

2. Солени храни

Солените храни като чипс, замразени храни и бързото хранене могат да нарушат имунния отговор на тялото ви, защото диетите с високо наличие на сол могат да провокират инфектиране на тъканите и да усилят риска от автоимунни болести.

В изследване от 2016 година 6 здрави мъже за първи път употребяват 12 грама сол дневно в продължение на 50 дни. Това беше последвано от към 50 дни консумация на 9 грама сол дневно и по-късно консумация на 6 грама дневно за сходна дълготрайност. И най-после, те употребяват 12 грама на ден в продължение на още 30 дни. ( 14 )

При диета с високо наличие на сол, съдържаща 12 грама дневно, мъжете са имали по-високи равнища на бели кръвни кафези, наречени моноцити, и възпалителни маркери IL-23 и IL-6. Те също имат по-нисък противовъзпалителен протеин IL-10, което демонстрира несъразмерен имунен отговор.

Солта може също да инхибира естествената имунна функционалност, да потисне противовъзпалителния отговор, да промени чревните бактерии и да насърчи генерирането на имунни кафези, които са забъркани в патогенезата на автоимунните болести. ( 15 ) ( 16 )

Всъщност откривателите считат, че прекомерният прием на сол може да бъде обвързван с увеличението на автоимунните болести. ( 17 )

Освен това е потвърдено, че яденето на прекалено много сол утежнява съществуващите автоимунни болести като улцерозен колит, болест на Crohn, ревматоиден артрит и лупус. ( 18 )

Следователно, намаляването на приема на готварска сол и храни с високо наличие на сол може да е от изгода за имунната ви функционалност.

3. Пържени храни

Пържените храни са с високо наличие на група молекули (AGEs). AEG се образуват, когато захарите реагират с протеини или мазнини по време на готвене при висока температура, като да вземем за пример по време на пържене.

Ако равнищата станат прекомерно високи в тялото ви, AGE могат да допринесат за инфектиране и клетъчно увреждане. ( 19 )

Смята се, че AGE отслабват имунната система по няколко метода, в това число посредством поощряване на възпалението, привършване на антиоксидантните механизми на тялото ви, предизвикателство на клетъчна дисфункция и негативно влияние на чревните бактерии. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

Като такива, откривателите имат вяра, че диета с високо наличие на AGE може да усили податливостта към болести като малария и да усили риска от медицински положения като метаболитен синдром, някои типове рак и сърдечни болести. ( 23 ) ( 24 ) ( 25 )

Намаляването на пържени храни като пържени картофи, картофен чипс, пържено пиле, пържена пържола, пържен бекон и пържена риба ще понижи приема на AGEs. ( 26 )

4. Храни за бързо хранене

Бързото хранене е обвързвано с доста отрицателни последствия за здравето. Яденето му прекомерно постоянно може също да повлияе на имунната ви система.

Диетите с високо наличие на бързо хранене и мощно модифицирани храни могат да провокират инфектиране, да усилят пропускливостта на червата и да причинят дисбаланс на бактериите в червата, като всичко това може да повлияе отрицателно на вашето имунно здраве. ( 27 )

Бързата храна може също да съдържа химикалите бис(2-етилхексил) фталат (DEHP) и диизононил фталат (DiNP), които са два вида фталати (Химикали в пластмасовите продукти). Фталатите могат да обхванат в бързото хранене, да вземем за пример посредством опаковки или пластмасови ръкавици, носени по време на приготвянето на храна. ( 28 )

Известно е, че фталатите нарушават ендокринната система на тялото ви или произвеждащата хормони. Те могат също по този начин да усилят производството на възпалителни протеини, които могат да отслабят имунния ви отговор към патогени и да причинят имунна дисрегулация. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

В допълнение, фталатите могат да понижат разнообразието на чревните бактерии, което може да повлияе отрицателно на имунната ви система. ( 32 ) ( 33 )

5. Храни с високо наличие на омега-6 мазнини

Вашето тяло се нуждае както от омега-6, по този начин и от омега-3 мазнини, с цел да действа.

В днешно време, храненето нормално е с високо наличие на омега-6 мазнини и ниско наличие на омега-3. Този дисбаланс е обвързван с нараснал риск от заболяване и евентуално имунна дисфункция.

Диетите с високо наличие на омега-6 мазнини наподобява предизвикват експресията на провъзпалителни протеини, които могат да отслабят имунния отговор, до момента в който диетите с високо наличие на омега-3 мазнини понижават производството на тези протеини и усъвършенстват имунната функционалност. ( 34 ) ( 35 )

Нещо повече, изследвания при хора със затлъстяване демонстрират, че високият хранителен банкет на омега-6 мазнини може да докара до имунна дисфункция и да усили риска от избрани положения като астма и алергичен ринит. ( 36 ) ( 37 )

Въпреки това, връзката сред омега-6 мазнините и имунния отговор е комплицирана и са нужни повече проучвания. ( 37 )

Независимо от това, откривателите предлагат да поддържате здравословен баланс сред омега-6 и омега-3 мазнини, който се смята за към 1:1 до 4:1, за поощряване на цялостното здраве.

Това значи да ядете повече храни с високо наличие на омега-3 – като сьомга, скумрия, сардини, орехи и семена от чиа – и по-малко храни с високо наличие на омега-6, като слънчогледово масло от рапица, царевично масло и соево масло.

6. Преработени меса и месо на скара

Подобно на пържените храни, модифицираните и овъглените меса са с високо наличие на AGE.

Например, изследване, което проучва наличието на AGE в 549 храни, откри, че пържен бекон, печени пилешки бутчета с кожа и пържола на скара имат най-високо наличие на AGE. ( 38 )

Преработените меса също са с високо наличие на наситени мазнини. Някои проучвания демонстрират, че диетите с високо наличие на наситени мазнини и ниско наличие на ненаситени мазнини могат да допринесат за дисфункция на имунната система.

Освен това, диетите с високо наличие на наситени мазнини могат да допринесат за редовно инфектиране и да увредят имунната функционалност. ( 39 ) ( 40 ) ( 41 )

Освен това, високият банкет на модифицирани меса и овъглено месо е обвързван с разнообразни болести, в това число рак на дебелото черво. ( 42 ) ( 43 )

7. Силно рафинирани въглехидрати

Яденето на мощно рафинирани въглехидрати като бял самун и сладки печени артикули прекомерно постоянно може да навреди на имунната ви система.

Това са видове храни с висок гликемичен показател, които предизвикват скок в кръвната ви захар и равнищата на инсулин, което евентуално води до нараснало произвеждане на свободни радикали и възпалителни протеини като CRP.

Освен това диета, богата на рафинирани въглехидрати, може да промени чревните бактерии, което може да повлияе отрицателно на имунната ви система. ( 44 )

Изборът на хранителни източници на въглехидрати с високо наличие на фибри като нишестени зеленчуци, овес, плодове и бобови растения пред рафинирани въглехидрати е образован за усилване на имунитета.

8. Някои храни с високо наличие на мазнини

Диета с високо наличие на наситени мазнини и ниско наличие на ненаситени мазнини се свързва с имунна дисфункция.

Високият банкет на наситени мазнини може да задейства избрани сигнални пътища, които провокират инфектиране, като по този метод инхибира имунната функционалност. Диетите с високо наличие на мазнини могат също да покачат чувствителността ви към инфекции посредством угнетяване на имунната ви система и функционалността на белите кръвни кафези. ( 45 ) ( 46 )

Освен това, изследванията при гризачи допускат, че диетите с високо наличие на мазнини могат да причинят промени в чревните бактерии и да увредят чревната лигавица, което евентуално усилва риска от инфекции и болести. ( 47 ) ( 48 )

Изследователите към момента изследват по какъв начин другите мастни киселини въздействат на имунната система и са нужни повече проучвания при хора.

Въпреки това, яденето на добре уравновесена диета с високо наличие на фибри и здравословни източници на мазнини евентуално е добър метод за поддържане на имунното здраве.

9. Изкуствено подсладени храни и питиета

Някои изкуствени подсладители са свързани с изменен състав на чревните бактерии, нараснало инфектиране в червата и притъпен имунен отговор. ( 49 ) ( 50 ) ( 51 )

Все повече доказателства сочат, че изкуствените подсладители, в това число сукралоза и захарин, могат да провокират дисбаланс на чревните бактерии. Някои откриватели постулират, че несъразмерната приложимост на изкуствени подсладители може да бъде нездравословна за имунното здраве. ( 52 ) ( 53 )

Въпреки това, не всички изследвания са съгласни, а някои демонстрират, че умереният дневен банкет на тези подсладители не предизвиква промени в чревните бактерии или имунната функционалност. ( 54 ) ( 55 )

10. Храни, които съдържат избрани добавки

Много хранителни артикули, изключително свръхпреработените храни, съдържат добавки за възстановяване на периода на валидност, текстурата и усета. Някои от тях могат да повлияят отрицателно на имунния ви отговор.

Например, някои емулгатори, които се прибавят към модифицираните храни за възстановяване на текстурата и периода на валидност, могат да трансформират чревните бактерии, да увредят лигавицата на червата и да провокират инфектиране, като всичко това може да аргументи имунна дисфункция. ( 56 )

Карбоксиметилцелулозата (CMC) и полисорбат-80 (P80) са постоянно употребявани емулгатори, които се свързват с имунна дисфункция при изследвания при гризачи. ( 57 ) ( 58 )

По същия метод, изследвания върху хора и животни демонстрират, че нормалната добавка карагенан може да провокира чревно инфектиране и да инхибира имунния отговор, макар че са нужни повече проучвания, с цел да се схванат по-добре тези резултати. ( 59 ) ( 60 ) ( 61 )

И най-после, царевичният сироп, солта, изкуствените подсладители и естествената хранителна добавка цитрат също могат да повлияят отрицателно на имунната ви система.

Заключение

Можете да подкрепите имунната си система, като водите здравословен метод на живот.

Това значи ограничение на храни и питиета с високо наличие на добавени захари и сол, модифицирани меса и пържени храни, всички от които могат да имат неподходящи резултати върху имунната функционалност на тялото ви.

За да подкрепите имунната си система, най-добре е да следвате уравновесена диета, богата на пълноценни, богати на хранителни субстанции храни и да ограничите приема на свръхпреработени храни, доколкото е допустимо.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР