Хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават максималния си

...
Хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават максималния си
Коментари Харесай

Хранилищата за природен газ в ЕС наближават максималния си капацитет

Хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават оптималния си потенциал, което кара локалните енергийни компании да насочат непотребните количества към газохранилища в Украйна, преди настъпването на зимните месеци и обвързваното с тях пиково търсене. Съоръженията в Европейски Съюз към този момент са цялостни на съвсем 99 %, надминавайки задачите на Брюксел за 90 % запълняемост до ноември. Това заяви " Файненшъл таймс ", базирайки се на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Цифрата демонстрира, че районът е съумял да складира доста повече газ до момента тази година, в сравнение с някои се опасяваха след нахлуването на Русия в Украйна, заради продължаващия импорт на полутечен природен газ и пониженото търсене.

Големите количества природен газ, складиран в Европейски Съюз, вършат общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата нужна й сила за идната зима.

" Рискът от дефицит на газ в Европа е невисок тази зима, само че въпреки всичко подобен има и е обвързван с огромни непланирани спирания на доставките или дълги захлаждания, които може да обиден Европа и Азия едновременно ", сподели Наташа Филдинг, началник на ценообразуването на газа за Европа в " Аргус " (Argus). " Европа се е запасила толкоз добре, колкото е допустимо ", прибавя тя.

Тъй като вместимостта на складовете в Европейски Съюз е съвсем изчерпана, фирмите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа, което покачва количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото равнище, откогато Русия предприе своята инвазия предходната година.

Други пък заплащат на танкери за транспорт на полутечен природен газ (ВПГ) да действат като " плаващи складове ".

Обединеното кралство също съумя да запълни вместимостта на газохранилищата си съвсем до оптималния потенциал – до 95 %, макар че съхраняваните размери в Обединеното кралство са по-малки, в сравнение с в доста други европейски страни.

Анализаторите показват, че спомагателните количества складиран газ може да предотвратят по-нататъшно огромно повишаване на европейските цени на газа, които паднаха с до 10 % във вчерашната търговия поради прогнозите за по-топло време през идните седмици, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цената на природния газ на хъба TTF, който е пример за цените в Европа, също бе нестабилна, защото търговците реагираха на войната сред Израел и " Хамас ". Израел също по този начин спря производството в офшорно находище близо до Газа.

Украйна се явява опция за предпазване на газ макар рисковете от нашествието на Русия, частично тъй като Киев предложи тласъци за предпазване като евтини цени и освобождение от мита за три години, което разрешава газът да бъде елементарно реимпортиран в Европейски Съюз.

Резервоарите в Украйна значително са ситуирани надълбоко подземен и са в западната част на страната, надалеч от фронтовата линия, и сега съдържат повече от 2 милиарда кубични метра газ, принадлежащи на субекти от Европейски Съюз, съгласно украинската държавна газова компания " Нафтогаз ".

Компанията е предложила повече от 10 милиарда кубични метра - една трета от националния потенциал на Украйна - на задгранични клиенти.

" Нафтогаз " заяви по-рано, че 128 от нейните уреди за предпазване на синьо гориво из цялата страна са били развалени от съветските офанзиви сред януари и октомври тази година, макар че представители на бранша настояват, че нито едно подземно вместилище не е било наранено.

Междувременно 21 танкера са класифицирани като плаващи складове за ВПГ край крайбрежията на Европа към понеделник, 30 октомври, съгласно Алекс Фроли, пазарен анализатор в консултантската компания Ай Си Ай Ес (ICIS). Преди седмица броят им бе 16, а при започване на октомври - към 10.

Плаващите уреди и украинските газохранилища надграждат оптималния потенциал за предпазване на Европейски Съюз – съвсем 100 милиарда кубични метра газ. Така единствено посредством запасите от газ, Европейски Съюз може да покрие сред 2 и 2,5 месеца пиково ползване през зимата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР