Храната в затвора е в пъти по-добра от тази в

...
Храната в затвора е в пъти по-добра от тази в
Коментари Харесай

Полярни оценки за УМБАЛ-Бургас в ОбС! „Ужасна мизерия“ или „гръбнак на здравеопазването“ в региона е тя?

Храната в пандиза е в пъти по-добра от тази в болничното заведение, хигиената за жал – също, счита общинският консултант Иво Баев, който за два дни посетил и двете институции

Юристът и общински консултант Иво Баев бе определен за представител на Община Бургас в Общото заседание на УМБАЛ-Бургас с цялостно болшинство от 38 гласа „ за “. По време на дебата по точката за установяване на представител на локалната власт на постоянното Общо заседание на акционерите, което ще бъде извършено на 30 май от 11 часа в УМБАЛ-Бургас, Иво Баев направи аргументирано изявление и даде оферти, които сътрудниците му утвърдиха. Всички се сплотиха към позицията, че въпреки и Община Бургас да има единствено 7,2% благосъстоятелност от акциите на болничното заведение и заради това чисто административно позицията ѝ няма никаква тежест, представителят ѝ показва позицията на над 194 хиляди бургазлии, по тази причина няма по какъв начин гласът му да не бъде чут. Иво Баев сподели, че е прочел деликатно документите, измежду които Доклада за активността на УМБАЛ-Бургас, който съгласно него, е „ цялостен с несъгласия, общи приказки, клишета и нищо съответно “.

„ Аз персонално имам лимит на търпението, не знам какъв брой присъстващите са посещавали УМБАЛ-Бургас. Състоянието на ѝ е едно грозно леке, един противен мотив жителите на общината основателно да недоволстват. Това леке е в положение да размие всички старания на общинската администрация и Общинския съвет в опазването на здравето в града, което се стремим да бъде на висота. Това не е болница, а една ужасна бедност. Чудя се и постоянно съм се чудел по какъв начин лекарите в града устоят да работят в тази среда. Там фактически има съществени експерти с дълготраен опит.

Как може да се реализира съответна грижа в тази ужасна конюнктура на неприятна хигиена, неработещи асансьори, развалени инвалидни колички, тъжно съоръжение на стаите и липса на медицински личен състав. Храната – не ми се приказва за нея “, сподели Иво Баев в своето аргументирано ревю и напомни, че персонално той извади фотоси на неприятните условия.

Ръководство на здравно заведение, което не може да обезпечи и храна, и медикаменти, би трябвало да бъде освободено, настоя съветникът.

И даде още образци: „ В два следващи дни бях първо в Бургаския затвор, а след това в болничното заведение по отношение на банкет на мой непосредствен – храната в пандиза е в пъти по-добра от тази в болничното заведение, хигиената за жал – също. Общината мъчно може да прокара решения в болничното заведение, само че акционерът има право да се осведоми за положението на болничното заведение “, безапелационен е Иво Баев.

Юристът акцентира, че страната, която е мажоритарен акционер, изцяло е абдикирала от грижата за това здравно заведение.

Нашият глас би трябвало да бъде чут от страната, шапка смъквам на лекарите и експертите в УМБАЛ-Бургас, сподели Иво Баев.

Колегата му доктор Георги Митев първи взе думата и посочи, че е угрижен от изнесените данни и обстоятелства и бе безапелационен, че локалният парламент би трябвало да вземе отношение по тях. Юрисдикцията във връзка с храненето в болничното заведение е прерогатив на РЗИ-Бургас, добави той.

Д-р Антонио Душепеев, който е общински консултант и шеф на Родилното поделение в УМБАЛ-Бургас, бе по-емоционален в своето малко изявление.

„ Като слушах изявлението на господин Баев, имах възприятието, че работя другаде. УМБАЛ-Бургас е детайл от националната сигурност на страната и не е боксова круша на нашия Общински съвет. Не е належащо да се отнасяме, както към множеството институции. Болницата е държавна, а средствата за вложения в опазването на здравето не се разпределят съразмерно. Приказките за децентрализация приказват за по-голямата му концентрация от София надолу “, сподели Антонио Душепеев с болежка.

И прикани сътрудниците си да не употребяват думи като ужасна, трагична и всевъзможни други такива неща. „ Няма мой сътрудник, който да излиза заран от у дома, да отива, с цел да вреди на хората в тази болница, да се държи неприятно с тях и да ги лекува погрешно. Не би трябвало по този начин да се подхожда “, сподели Антонио Душепеев.

След него взе думата Георги Дракалиев, който посочи, че Общински съвет няма по какъв начин да влезе в роля, тъй че УМБАЛ-Бургас да му е боксова круша, само че Иво Баев изнесе притеснителни данни и предложи точно Иво Баев да е представител в Общото заседание на УМБАЛ-Бургас на следващия ден.

Младият консултант от СЕК Иван Иванов изрече възторженостти за лекарите и медицинските сестри и хората, които работят в УМБАЛ-Бургас. Условията не са най-хубавите, които могат да съществуват, а храната не е добра, ужасна е, сподели Иванов и акцентира, че поддържа предлагането Иво Баев да участва на Общото заседание на болничното заведение

Росен Топкаров, както множеството от изказващите се, също уточни собствен персонален опит от първо лице с престой в болничното заведение. „ Всичко, което сподели господин Баев, е притеснително и значително е по този начин. Наложи ми се два пъти да лежа в УМБАЛ-Бургас. Там работят страхотни експерти, които дават всичко от себе си за пациента и за реализиране на високи резултати, само че дано заострим вниманието върху управлението на болничното заведение и неуместни обстановки “, прикани Топкаров.  

Бойчо Георгиев добави, че няма спор, че болничното заведение няма средства и материалната база е неприятна. Община Бургас има дребен % в болничното заведение, по тази причина ние нито можем да сменяме управления, нито имаме представител в ръководството на болничното заведение. Нямаме лостове и не участваме в ръководството, не можем да сменим управлението, сподели Георгиев и предложи да бъде определена комисия в Общинския съвет и да се организира по-широка полемика.

Тук сме 51 съветници, които отразяваме мнението на 194 933 жители на община Бургас, сподели ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, която също поддържа причините на Иво Баев.

Заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, която трябваше да бъде представител на локалната власт на съвещанието на следващия ден акцентира, че тематиката УМБАЛ-Бургас е в действителност значима и доста виновна. „ Проблемите в нашата регионална болница са много. Една част от тях Вие ги подчертахте. Там работят невероятни експерти и лекари, които в пандемията работеха по 36 часа, с цел да избавят животи. Това мъжество го вършат всеки ден. Проблемът няма да се реши с това, че Община Бургас ще гласоподава по този метод. Имаме пренебрежимо дребен % акции, с цел да решаваме. Проблемите в тази болница идват от законодателството. Тази болница устоя структури, за които никой не заплаща и още веднъж те лежат на прехрана – ТЕЛК, да вземем за пример – няма планувани средства за работата на това звено по пътека или бюджет. Разчита се за лекуването на неосигурени пациенти, за които никой не заплаща.

Случаите, за които никой не заплаща, се обслужват от лекарите в УМБАЛ-Бургас. Някои отделения са в неприятно положение. Има потребност от сериозен и изчерпателен спор във връзка с всички регионални лечебни заведения, които са в неприятно положение. Над общинските ние като принципал ние упражняваме по-сериозен надзор, в УМБАЛ-Бургас това няма по какъв начин да се случи “, сподели Йорданка Ананиева.

Тя прикани да бъдат сложени на Общото заседание въпросите, които вълнуват общинските съветници и жителите, с цел да оказват помощ на лекарите и на пациентите и отдръпна своето присъединяване в това заседание в интерес на Иво Баев.

„ Цялата здравна система има страхотна потребност от УМБАЛ-Бургас. Важно е ние да имаме отношение към УМБАЛ-Бургас като към най-голямата структуроопределяща болница на територията на Бургаска област. Каквито и други лечебни заведения да се появяват, а това в Бургас се случва, гръбнакът на регионалното и общинското опазване на здравето в нашия град е УМБАЛ-Бургас и в нито един миг като виновни хора не трябва да забравяме това. Ще си дам отказ, с цел да може юрист Баев да съставлява Общинския съвет, в случай че счита, че по-добре ще отбрани позициите на локалния парламент. Нека да създадем по-широка полемика и да търсим правилните решения за подсилване на УМБАЛ-Бургас, за нейното подкрепяне и за нейния разцвет. Това е значимата болница за Бургас.

Този спор е началото и би трябвало да се обединим към позиции, които да работят за болничното заведение, а не просто да обругаем болничното заведение и да търсим нещата, които тя не е свършила. Да, има и такива неща, само че дано да се опитаме да помогнем на нашата болница “, сподели Йорданка Ананиева.

Общинският консултант Красимир Калудов също описа персонална история, при която заварил четири неработещи асансьора. „ В тези условия са и лекарите, те търчат по 9 етажа. Прав е Иво Баев, че нашият глас би трябвало да се чуе, хората в Бургас нямат визия, че нито кметът, нито Общината, нито локалният парламент могат да трансформират изискванията там “, сподели Калудов.

Тодор Йосифов също означи, че качествата на прелестните лекари и медицински сестри би трябвало да се разделят от мениджмънта. „ Не бива да се усещаме отговорни, когато споделяме истини, касаещи 194 933 жители, чието мнение показваме. Никой не може да си разреши да пренебрегне този факт и тежестта на жителите на Бургас “, отсече Тодор Йосифов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР