Храмът Язиликая – гигантска карта на Вселената и календар …Археолози

...
Храмът Язиликая – гигантска карта на Вселената и календар …Археолози
Коментари Харесай

Храмът Язиликая – гигантска карта на Вселената и календар

Храмът Язиликая – гигантска карта на Вселената и календар …Археолози още веднъж изследват античното хетско светилище – храмът Язиликая, издигнат преди 3200 години на територията на модерна Турция.

 yozelik - Храмът Язиликая - гигантска карта на Вселената и календар (видео)
Според проучването, храмът Язиликая е имал необикновена цел. Учени считат, че е допустимо той да е гигантска карта на Вселената и календар. Констатациите, които някои специалисти считат за спорни, са представени в публикация, оповестена в Journal of Skyscape Archaeology.

 Вляво е канара В, изобразяваща господ Шарума и цар Тудхалия, датирана към 1250 – 1220 година прочие н. е. Вдясно е Нергал, господ от подземния свят в ерата на Асирия и Вавилония
Вляво е канара В, изобразяваща господ Шарума и цар Тудхалия, датирана към 1250 – 1220 година прочие н. е. Вдясно е Нергал, господ от подземния свят в ерата на Асирия и ВавилонияЯзиликая е храм, който е бил един от най-важните монументи на Хетската империя. Руините на хетската столица Чатуш се намират наоколо до модерния регион Богазкале в централна Турция.В Язиликая хетите са издълбали естествени скални издатини, с цел да основат две пространства без покрив, върху които са завършени релефите на техните божества. Този обект е датиран от към 1230 година прочие н. е.
Четете още: ЕРНСТ МУЛДАШЕВ: ЛАБИРИНТЪТ НА МИНОТАВЪРАСред многото разнообразни хипотези за предназначението на това светилище една наподобява доста правдоподобна. Швейцарските учени Еберхард Сангер и Рита Гоци имат вяра, че едното от двете пространства е било употребявано за новогодишни церемонии, а другото е служило като пантеон на хетския крал.Археолозите допускат, че някои изображения на боговете са служили на хетите като календар. Възможно е храмът Язиликая да отразява концепциите на античните хети за основаването на Вселената и картата на Космоса.
Хетите били уверени, че светът е зародил от хаоса и е разграничен на три равнища: под земята свят, земен и небесен.Изследванията демонстрират, че една от групите божества в Язиликая изобразява звезди, които в никакъв случай не падат под хоризонта. Други изображения най-вероятно са свързани със земята и подземния свят.Друг аспект на хетската космология е периодическото възобновяване на живота. Календарът, основан от античните хора, отразява повтаряем мироглед за природата, да вземем за пример промяната на деня и сезоните.Като четец на HiddenTruth, Ви каним да се присъедините към общността на HiddenTruth.site в формалните Facebook групи и страници, с цел да обсъждате загадки, просвета и настоящи въпроси с мислещи хора от целия свят.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР