Хотелиери по морето предупреждават за прииждане на нова вълна бежанци

...
Хотелиери по морето предупреждават за прииждане на нова вълна бежанци
Коментари Харесай

Хотелиери по морето предупредиха за нова вълна бежанци от Украйна

Хотелиери по морето предизвестяват за пълноводие на нова вълна бежанци от Украйна след последното развиване на военните дейности там. " Само в сряда в Слънчев бряг са пристигнали 20 рейса с украинци, главно от Запорожка област и Киев ", изясни Елена Андонова, хотелиер в курорта.

" Бежанците биват настанявани в локалните хотели и курортът има капацитет да посрещне и тази вълна, само че терзанието ни е дали програмата за филантропично подкрепяне на украинските бежанци ще бъде удължена и след 31 октомври ", уточни Андонова.

От лятото насам програмата за подкрепяне на украинските бежанци бе на няколко пъти удължавана - първо до края на август от държавното управление на четворната коалиция, а по-късно и от служебния кабинет за месеците септември и октомври. Променена бе и помощта за подслоняването от 40 лева дневно за цялостен интернат на човек, настояща до края на май, на 15 лв. или 10 лв. без изхранване от юни. Освен това огромна част от украинските бежанци трябваше през лятото да изоставен морските хотели и бяха настанени в туристически бази навътре в страната. 

За юни държавното управление утвърди 7.4 млн. лева за покриването на разноските по подслона и изхранването на към 26 000 украински жители. Помощта бе поискана от над 330 хотелиери за общо 574 330 нощувки. През юли сумата падна на 5.1 млн. лева за 435 323 нощувки, подадени от 264 хотелиери.

Все още не са завършили заплащанията за месеците юни и юли, а за август въобще не са почнали, показаха представителите на туристическия отрасъл.

Тези дни служебният министър на туризма Илин Димитров се похвали, че в подопечното му министерство е внедрило специализирана софтуерна стратегия, благодарение на която фрапантно ще се понижи времето за обработването и инспекцията на документите при кандидатстването по хуманитарната програма за украинските бежанци.

Обработването ръчно на огромния обем от информация, подаден от хотелиери и институции затруднявало до момента процеса на утвърждение на заявките и превеждането на помощите. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР