Хотелиери и местни морски вълци са готови демонстративно да се

...
Хотелиери и местни морски вълци са готови демонстративно да се
Коментари Харесай

Хотелиери се гмуркат за миди в морето да покажат, че водата е чиста

Хотелиери и локални морски вълци са подготвени демонстративно да се гмурнат в морето за миди и по-късно да ги употребяват без никаква обработка.

Това съобщи Веселин Налбантов, зам.-председател на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), пред „ Телеграф “.

Идеята на демонстрацията е да потвърдя, че водата е чиста и туристите могат да са спокойни във връзка терзанията, че морето може да е нечисто след разрушението на язовир „ Нова Каховка “.

че е разпален от доста години по плуването и ваденето на миди от морето и го прави от пролетта до есента.

идват от хора, които не милеят за България, както и платени от конкуренцията от прилежащите страни. Вследствие на тях към този момент има отводи от резервации на туристи както от чужбина, по този начин и на българи.

По думите на Налбантов обаче нашенци анулират непокътнати дати през юни поради студеното време, а не поради терзания за чистотата на водата.

В групите в обществените мрежи обезпокоени след случая в Украйна с язовира се допитват за отзиви.

Някои даже споделят, че към този момент са отменили резервациите си и търсят уместно място с басейн в планините и в други градове в страната като Велинград, Троян и прочие.

Има такива, които няма да анулират резервациите си, само че търсят места за къпане и занимания, които обаче да не са на плажа.

Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници, разяснява, че за момента няма отлив на туристи по отношение на тези вести.

Провели сме диалози с всички, които следят положението на водите и по тяхно мнение няма причина за терзание, добави Горанова.

Чуждестранни туроператори изпратиха запитвания по отношение на известия за замърсяване и на българското крайбрежие и желаеха формален източник да им удостовери, че няма аргументи за безпокойствие.

Вследствие на това от Министерството на туризма разгласиха информация от изследвания, в които се удостоверява, че няма замърсяване.

От Министерството на околната среда и водите оповестиха, че към 19 юни сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този миг не дават мотив за терзание.

В осъществявания мониторинг се включват спомагателни индикатори, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море.

Мониторингът се прави един път седмично в брегови пунктове.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР