Хотелиерът Радослав Русев звъннал първо на 112, но дори не

...
Хотелиерът Радослав Русев звъннал първо на 112, но дори не
Коментари Харесай

13 часа украински дрон с бомба стои на скалите край Тюленово

Хотелиерът Радослав Русев звъннал първо на 112, само че даже не му се изяснява по какъв начин са реагирали от там
Кмет желае обходи с хеликоптери

Депутатите от комисията по защита привикаха за пояснения Тодор Тагарев

Дрон с инсталирана на него бомба бе взривен от сапьори от модулното формирование на Военноморските сили в 11 часа в понеделник на брега в северното морско с. Тюленово, откакто повече от половин денонощие безпилотната машина заставам заседнала в скалите. Заради случая от комисията по защита в 49-ото Народно събрание заседаваха изключително и привикаха за пояснение военния министър Тодор Тагарев, който пред медии сутринта разгласи, че “такъв вид събития са ежеседмични, даже и по няколко пъти на седмица ”. “Защо не сме работили през нощта? Защото няма смисъл да действаме през нощта, тъй като това единствено ще докара до риск на екипа ”, сподели Тагарев. И уточни, че “тепърва ще се обяснява какъв е дронът - съветски или украински, само че сигурно се касае за въоръжение, употребявано във войната в Украйна ”.

“Труд news ” се свърза с авиационни експерти, които назоваха даже модела на безпилотната машина и потвърдиха, че става дума за украински дрон, произвеждане на Киевската компания UKRJET.

До интервенцията по обезвреждането на дрона и бомбата се стигна откакто в неделя към 22 часа заседналата в скалите рискова находка била видяна от стопанина и гостите на крайбрежен хотел, в който се подготвяло сватбено празненство. Във фейсбук съдържателят на обекта Радослав Русев би паника, че по устройството “светят някакви електроники ”. Преди да разгласява видео във фейсбук, той стремително се обадил и на 112. “Няма да ви описвам по какъв начин ми реагираха на позвъняването 112 ”, разяснява цялата обстановка по сигурността Радослав Русев.

Цяла нощ регионът остана отцепен от полиция, а в 9 часа сутринта на мястото дойдоха военните. “Апелът ми е към Министерството на защитата и към Министерство на вътрешните работи в лицето на “Гранична полиция ”, да се вършат периодически обходи с хеликоптери, с дронове за вероятно констатиране на такива обекти във водата и тяхната утилизация в точния момент, тъй като по-сериозен случай би провокирал един подобен невзривен арсенал ”, съобщи по отношение на случая кметът на Шабла Мариян Жечев.

Установено е, че към дрона е прикован 82-милиметров минохвъргачен осколъчно-фугасен арсенал, оповестиха след обезвреждането му от пресцентъра на Военноморски сили. Тъй като бил мощно повреден, експертите решили, че превозването му до полигон за неутрализиране е невероятно. След обезопасяване на регион с радиус 150 м боеприпасът бе взривен. Наскоро на към 50 км от Тюленово, в Румъния избухна невзривена мина, припомниха локалните.

Централният офис е в Киев
Компанията-производител сама създава хардуера и софтуера


Така наподобява нов безпилотен уред UJ-22 AIRBORNE, презентиран от компанията - производител на формалния уебсайт на компанията.

Компанията UKRJET е с централен офис в Киев, излиза наяве от формалния є уебсайт и е профилирана да проектира и създава реактивни и многоцелеви безпилотни летателни системи. В презентацията за безпилотните летателни апарати на уеб страницата на UKRJET има презентация, в която се разказват характерностите на моделите - те могат да извършват задания когато и да е на деня, през всеки сезон, както при ясни, по този начин и при неподходящи метеорологични условия. Дроновете на UKRJET са оборудвани с хардуер и програмен продукт по тяхна, лична разработка.
Димитър Ставрев, авиационен специалист, пред “Труд news ”: UJ-22 AIRBORNE се употребява за офанзиви по съветските позиции в Крим


- Господин Ставрев, за какво се наложи толкоз дълго време да няма реакция по обезопасяването на дрона с взривното устройство от страна на военноморските сили?
- Военноморските сили имат специфичен модул за неутрализиране и взривяване на муниции, който се задейства по заповед на началника на защитата. Информацията от телефон 112 е трябвало да отиде до МВР-Добрич, от МВР-Добрич в МВР-София, от там да се свържат с министерството на защитата, с началника на защитата и той надлежно да задейства по командния ред и стига до военноморските сили във Варна. Не мога да отговоря за какво е било належащо толкоз време, само че това е процедурата.

- Възможно ли е дрон с гърмеж да не бъде засечен от нашата противовъздушна защита?
- Нека да уточним, че дронът е доплавал до България, не е дохвърчал до България. По всяка възможност той е бил в подавяне разследване на радио-електронна битка (РЕБ). Правя чисти разсъждения на база обстоятелствата: при украинска офанзива той е бил подавен разследване на РЕБ, при подавянето той не пада незабавно във водата, просто му се отключва ръководството и той лети до консумиране на горивото и по-късно се е приводнил. Това изяснява и за какво мината не се е взривила - не е било удар, а приводняване. От там нататък морското течение, което е от север на юг, го е донесло до територията на България, респективно Шабла е най-източната точка на България и е по-логично дронът да е донесен от течението. Не може да приказваме за нарушение на въздушното пространство на България, това е един тип морска отломка, донесена от течението до нашите крайбрежия. Самият факт, че по корпуса на мината има следи от наслойка, а Черно море не е толкоз солено, значи, че дронът е “преживял ” най-малко десетина дни във водата.

- Може ли да се откри дали този дрон е съветски или украински?
- Надявам се, че експертите от военноморските сили преди да го взривят са погледнали маркировките по него. Аз имам съмнение, че това е украински дрон UJ-22 AIRBORNE, това е украински производител, който се употребява постоянно за офанзиви по съветските позиции в Крим.

- А какъв е типът на гърмежа, съгласно Вас?
- Това е 82 скоростна фугасна мина. Тя е ръчно закрепена за дрона и има два способа на ръководство - пряк прийом, при който дронът лети и когато се види някаква позиция, която си заслужава да бъде изумена, мината се освобождава механично и унищожава целта. А другият вид е когато се лети по GPS-координати до по-голяма отдалеченост. При пряк прийом е към 100 километра, а при заложени GPS-координати - към 800 км.

- Може ли да се предвижда обсегът на проваляне?
- По каталожни данни този тип 82-милиметрови осколъчни мини дават присъщи провали към 30 метра.
Валентин Радев, някогашен зам.-министър на защитата, пред “Труд news ”: Прикрепеният боеприпас е рисков


Браво на този човек Радослав Русев, той самият е отделил региона незабавно и това не би трябвало да се не помни. Той е споделил на всички към него да стоят надалеч, това е дейна гражданска позиция. Военните са решили, очевидно не е имало подготвен екип да реагира незабавно, в тъмната част на нощта е мъчно, само че би могло да се унищожи, само че са решили, че няма задоволително видимост да се влиза и са решили, че през светлата част ще бъде по-безопасно.

Прикрепеният към останките на дрона 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен арсенал е рисков, тъй като е железен корпус и вътре има към половин кг взривно вещество, допускам тротил. Опасното е, че има корпус, който се унищожава и 500-600 осколки отиват на 60 метра, само че по нашите таблици регионът би трябвало да се отдели най-малко на 200 метра, макар че в профилираните издания се споделя, че 60-70 метра е максимумът, само че това е дейно проваляне от мината, а инцидентни осколки могат да летят и на по-голямо разстояние. Така че 300 метра, съгласно мен, е положително решение.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Ситуацията ми припомня малко на “Вера Су ”
Военният министър да излиза по-подготвен при подобен случай



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на членовете на цялото държавно управление да излизат готови по другите тематики пред медиите, тъй като постоянно се постанова да вършат нови брифинги “уж да замазват нещата ”.

Ситуацията с падналия дрон ми припомня малко с кораба “Вера Су ”, съобщи в Народното събрание пред публицисти водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че в края на 2022 година плавателният съд, претрупан с торове, остана затънал край крайбрежията на Камен бряг в продължение на 36 дни.

“Мисля, че министър Тагарев се употребява с моето почитание, само че когато излиза пред медии при подобен случай, би трябвало да излезе изцяло квалифициран ”, уточни Борисов и изясни, че военният министър е трябвало да има данни “откъде, по какъв начин, за какво, тъй като това е сензитивна тематика и не трябва да се спекулира с нея ”. “Нищо не пречи, когато се разбере, да излезе и да го опише ”, сподели Борисов. Считам, че когато министър на защитата се изрича (пред медиите, б. р.), би трябвало да ви осветли. Претенцията ми е, като излизат да приказват, цялото държавно управление, да се готвят, тъй като за жалост или за наслада вие сте доста по-подготвени от тях и по-късно се постанова да се излиза с нови брифинги, сякаш да се замазват нещата ”, сподели Борисов на репортерите.

Лидерът на ГЕРБ обаче съобщи, че сега Тагарев не би трябвало да подава оставка. Той бе запитан за коментар на думите на Корнелия Нинова, която загатна, че зад митингите на зърнопроизводителите стои Борисов: “Тази жена, какво приказва, държавното управление, което аз поддържам, като го свалим, ще поканим нея за държавно управление ли? Приемам го като смешка ”. “Но, несъмнено, чакам доста по-адекватни дейности от страна на държавното управление ”, сподели Борисов за обстановката с митингите на земеделците. “Провокации и обиди в никакъв случай в такива случаи не са продуктивни и по тази причина предлагам да се седне на масата на договарянията, диалогично да се прегледат техните претенции, с това, което е допустимо, да се подкрепи секторът, тъй като има обективни неща, има и такива, които не могат да станат. Този диалог би трябвало да се организира и колкото по-бързо всеки се прибере да си прави работата, толкоз по-добре за всички ”, означи водачът на ГЕРБ.
Военният министър Тодор Тагарев, пред комисията на защита: В извънработно време при сигнал екипите реагират до 4 часа


Морското течение е изхвърлило на брега дрона с бомбата, описа на депутатите военният министър Тодор Тагарев по време на изключителното съвещание на комисията по защита.

Българската войска реагира по протокол и в извънработно време тези екипи би трябвало да бъдат задействани в границите на 4 часа, сподели Тагарев, с цел да изясни дългото време, което е било належащо, с цел да бъдат задействани Военноморските сили.

Информацията е стигнала до регионалния шеф в 2,00 часа през нощта и по тази причина екипът е тръгнал до 4 часа по-късно - в 6,00 сутринта към мястото.

“Взети са ограничения взривната вълна да не отива в морето, спазени са всички ограничения за безопаснтост, няма никаква заплаха нито за жителите, нито за околната среда ”, сподели Тагарев.

“Откъде е дронът не може да кажем и екипът на място не е отделил дрона от гърмежа от съображения за сигурност, а по остатъците от гърмежа надали ще можем да кажем от кое място идва този дрон - дали от украинска или от съветска страна ”, сподели военният министър, като изясни, че дронът и мината са били взривени дружно.

“Относно броя на такива произшествия, че ние ежеседмично изпращаме екипи за невзривени муниции. За първите седем месеца - 34 пъти са извеждани екипи за унщожаване на муниции от началото на годината ”, сподели Тагарев, уточнявайки думите си от сутринта за честотата на сходни събития. Той посочи, че при тези случаи не ставало дума за гърмежи по Черно море и свързани с военни дейности.

Сапьорите не са били със специфични дрехи, тъй като изключително лятото е много топло и въпросните скафандри спарват, сподели Тагарев. Информацията е стигнала до регионалния шеф в 2,00 часа през нощта и по тази причина екипът е тръгнал до 4 часа по-късно - в 6,00 сутринта към мястото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР