Хот-догът е една от най-масовите храни за бърза закуска не

...
Хот-догът е една от най-масовите храни за бърза закуска не
Коментари Харесай

Ядеш хот-дог, вредиш на сърцето

Хот-догът е една от най-масовите храни за бърза закуска освен в Съединени американски щати, само че на доста места по света. В България в това число.

Ново американско проучване на факултета на медицина в Харвард откри, че единствено по едно хлебче с кренвирш дневно усилва риска да ви споходят сърдечно-съдови болести с 42%.

Изследването се базира на разбора на 1600 изследвания върху общо 1.2 милиона души в десетина страни и е оповестено на уеб страницата на списание Сиркюлейшън.

Ежедневната консумация на 50 грама салами като кренвирши, няколко резенчета мортадела или пушен бекон се свързва с нарастване с 42% на риска от сърдечно-съдово заболяване. С 19 % се усилва и риска от диабет.

Авторите на изследването настояват, че когато се съпоставя наличието нанаситени мазнини и холестерол в пресните червени меса и модифицираните в Съединени американски щати, се открива едно и също съответствие.

" Месата, модифицирани в салами обаче са с 4 пъти повече сол и 50% в допълнение нитрати ", прецизира Рената Мича от екипа, направил проучването.

Не е загадка, че солта покачва кръвното налягане. А то от своя страна е един от факторите за сърдечно-съдови болести. Също по този начин фактор за формиране на атеросклероза са консервантите в саламите.

Авторите на проучването прецизират, че в случай че консумираме единствено по един път в седмицата месо или салами, това носи относително слаб риск от сърдечни болести.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР