Хосеп Гуардиола и Ерик тен Хаг винаги са били искрени

...
Хосеп Гуардиола и Ерик тен Хаг винаги са били искрени
Коментари Харесай

На Острова: Тен Хаг и Пеп са сродни души

Хосеп Гуардиола и Ерик загар Хаг постоянно са били откровени в похвалите един към различен. Нидерландецът разказа двете години, през които работи дружно с каталунеца в Байерн, като облага от лотарията. И когато се заприказва, че Тен Хаг ще става управител на Манчестър Юнайтед през април, Гуардиола се пошегува, че остарелият му сътрудник би трябвало да пристигна в Ман Сити и даже допусна, че може да го наследи на „ Етихад “.

Това, което е ясно, е, че визията на наставника на алените дяволи за играта, която постепенно се развива на „ Олд Трафорд “, е повлияна от годините, в които той е следил Пеп да работи интензивно на подготвителното игрище. Прецизното внимание към детайлите, належащо за реализирането на проекта, също е взаимствано от плешивия естет от Сан Педор. Ще бъде необичайно за двамата да се окажат противници за първи път в дербито на Манчестър.

Като се има поради, че Гуардиола е на 51, а Тен Хаг на 52, надали е вярно да приказваме за чирак, само че може да се почувства по този начин в последния обзор на революцията на нидерландеца на „ Олд Трафорд “. За Юнайтед ще е належащо нещо особено да надделее над господстващия тим на Сити през последните 6 години. Гражданите към момента нямат загуба през сезона, изостават единствено на точка от водача Арсенал, а Ерлинг Холанд към този момент затвори устата на тези, които смятаха, че ще има проблеми с британския футбол – има 14 гола във всички шампионати.

Но контраатакуващият жанр на алените дяволи е нанасял удари на Сити в предишното, а и има доста повече оптимизъм към „ Олд Трафорд “ в този момент, в сравнение с преди 6 седмици, когато беше унижението от Брентфорд. Методите на Тен Хаг имат все по-голям резултат и това дерби дава обещание да бъде доста по-равностойно от предишния сезон, когато небесносините преобладаваха изцяло при гостуването си, извоювано с 2:0, а по-късно безнадеждните играчи на Ралф Рангник бяха разрушени с 4:1 на „ Етихад “.

Тен Хаг изненада мнозина, когато напусна Го Ахед Ийгълс малко откакто обезпечи промоция на тима в Ередивизие през 2013-а. Тогава той стана треньор на втория тим на Байерн, който играеше в районните дивизии на Германия. Имаше една съществена причина за това решение – опцията да следи Гуардиола от близко. В остарялата подготвителна база на баварците терените за първия и втория тим бяха прилежащи, предлагайки задоволително благоприятни условия на двамата треньори да съпоставят тактическите си бележки. След това имаше персонални диалози сред тези две сродни души зад кулисите за техните футболни философии и желания.

Тен Хаг беше любознателен и старателен човек още от времето в Го Ахед, само че работата с Пеп в допълнение удостовери методите му. „ Ерик е доста порядъчен и всички би трябвало да одобряват това и да имат същата работна нравственос. Тактически той е извънреден. Работил е с Гуардиола в Байерн и е възприел неговата философия. Там го назоваха Мини Пеп “, показа Стив Макларън в изявление за Daily Telegraph.

Докато Пеп печелеше трофеи в Бундеслигата, само че нямаше триумфи в Шампионската лига, Тен Хаг изведе втория тим до първото място в Регионална лига Байерн през 2013/14. През 2019-а, когато беше отпред на Аякс, нидерландецът съобщи: „ Научих доста от Гуардиола. Неговата философия е сензационна. Това, което направи в Барселона, Байерн и Ман Сити, този атрактивен и атакуващ жанр е просто необикновен. Никой в никакъв случай няма да го не помни. Спечели доста титли, само че повода за това е методът на игра на тимовете му. Пеп желае да печели мачове с хубав футбол тъкмо като неговия преподавател Йохан Кройф “.

Когато Тен Хаг пое към Утрехт през 2015-а, всичките му видеозаписи от тренировките на Гуардиола бяха непокътнати, а с течение на времето тактиките и техниките на двамата станаха доста сходни. Очевидно нидерландецът също е имал резултат върху Пеп, който призна през май: „ Разговаряхме много постоянно, той е просто необикновено човешко създание. За неговите качества няма потребност да приказваме. Просто погледнете Аякс, наслаждение е да се гледа. Питате ме дали може да ме наследи в Сити? Определено “.

На друга конференция на 1 април, когато спекулациите за прекосяването на Тен Хаг на „ Олд Трафорд “ набираха скорост, каталунецът сподели:

„ Ако имаше по какъв начин, щях да се обадя на Юнайтед и да им кажа: „ Момчета, би трябвало да го вземете “. Ето че алените дяволи го направиха и в този момент Гуардиола ще би трябвало да се оправя с възраждащ се противник под управлението на управител, към който изпитва голямо почитание.

Наскоро Тен Хаг съобщи, че Гуардиола е направил неточност по време на първия си сезон със Сити, тъй като е подценил силата и скоростта на Висшата лига:

„ Той разбра, че не може да играе футбола, който обича, без няколко физически мощни спортисти “. Можем единствено да се надяваме нидерландецът да не попадне в същия капан по време на първата си акция с Юнайтед. Наред е силата и скоростта на тима на остарелия му приятел…

Джонатан УИЛСЪН, " Гардиън "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР