Хорст Весел може да не е първото име, което изниква

...
Хорст Весел може да не е първото име, което изниква
Коментари Харесай

Хорст Весел – един от най-всеотдайните нацисти, за които не знаете

Хорст Весел може да не е първото име, което изниква в съзнанието ни, когато чуем за нацистката партия, само че той без подозрение е един от най-влиятелните й членове.

 Bundesarchiv Bild 147-0503, Nürnberg, Horst Wessel mit SA-Sturm

Весел в Щурмфюрер униформа, водещ СА елементи по време на огромните манифестации в Нюрнберг през 1929 г. 

Хорст Лудвиг Георг Ерих Весел е роден на 9 септември 1907 година в Билефелд, Вестфалия. Баща му, Вилхелм Весел, е лутеранския свещеник – като родителите на майка му, Берта Весел. Освен родители момчето има сестра си, Ингеборг Маргарет, и брат, Вернер Лудвиг.

дребният върви на учебно заведение в Кьолн от 1914 до 1922 година, по-късно в гимназия Кюнигщетешъс и най-после се записва право в Университета Фридрих Вилхелм. Роднините на Весел поддържат монархическата Германска национална партия, поради бащата.

Член на младежката група на Германската национална национална партия (ГННП) още от 15-годишна възраст, той с наслада бие постоянно из улиците членове на Социалдемократическа партия и Комунистическа партия. Става член и на „ Викингска лига “, което е паравоенна група, учредена от Херман Ерхард за да реализира „ възраждането на Германия на национална и етническа основа посредством духовното образование на своите членове “. Там остава до края на 1923 година като самият той описва групата като, че има крайната цел да „ откри национална тирания.

За известно време е член и в тайната политическа организация със злокобна известност „ Черният райхсвер “, както и в не по-малко нападателната Германската асоциация за физическо образование на Олимпия – мощна паравоенна група, която наследява на разформирования Рейнхардски полк. Заради екстремистките си настройки го гонят от ГННП през 1926 година, тъй че той се отклонява още повече от политическата десница и се причислява към нацистите, където ще добие изключителна известност измежду своите съпартийци.

 Nazi tin soldiers

Рядка цялостна серия от СА бойци от 1940-те години

Член на Щурмабтайлунг (SA) през цялото време, Весел обожава мозъка зад нацистката агитация и изразителност Йозеф Гьобелс. И скоро Гьобелс ще бъде впечатлен от фанатичния млад нацист. До юли 1928 година Весел е вербовчик в Берлин и сполучливо е преорганизира структурата на партията, с цел да я направи по-ефективна, моделирайки я по към този момент сполучливата система от клетъчни структури на Германската комунистическа партия. Той е заплатен за напъните си като е назначен за началник на една от секциите (Alexanderplatz storm) на Щурмабтайлунг.

Издигането на Весел през редиците не остава неусетно и той се превръща в съществена цел за Комунистическата партия. В 22:00 вечерта на 14 януари 1930 година към него се доближават двама въоръжени мъже на улицата пред дома му, където той живее с проститутката Ерна Янике. Весел е прострелян в лицето от упор и до момента в който лежи обречен на смърт тъкмо пред входната си врата, двамата мъже бягат. Нацистът съумява да оцелее повече от месец, само че в последна сметка се поддава на раните си на 23 февруари, откакто патронът отравя кръвта му.

Най-фанатичният от нацистите е мъртъв едвам на 22-годишна възраст.

 Bundesarchiv Bild 102-09303, Berlin, Beisetzung von Horst Wessel

Погребението на Хорст Весел

Организира се следствие и като основен обвинен е избран, благодарение на Янике, членът на Комунистическата партия Албрехт Хьолер. Убиецът получава 6 години затвор, само че това не е краят и когато Хитлер идва на власт, той подсигурява, че Хьолер ще бъде осъден по-строго за убийството на подобен разгорещен нацист. В резултат Хьолер е свиреп погубен от Щурмабтайлунг.

Смъртта на Весел не е краят на неговото дело с крайната десница на Германия. Погребението му е проведено от Гьобелс и се трансформира в всеобщо шествие, което е снимано с пропагандна цел. Мъченичеството на Хорст Весел звучи години наред след гибелта му и той остава диря в културната памет на Третия райх, когато излиза ария на негово име, която се трансформира в сънационален нацистки химн, както и във кино лентата „ Ханс Уестмар “, който е написан по живота му.

Мъченик за идеята, Хорст Весел е толкоз вманиачен нацист, колкото един човек може да бъде, и Хитлер, и Гьобелс го знаеха.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР