Хорхе Мартин подобри 9-годишния рекорд на Хорхе Лоренцо на пистата

...
Хорхе Мартин подобри 9-годишния рекорд на Хорхе Лоренцо на пистата
Коментари Харесай

Хорхе Мартин спечели полпозишъна в Австралия, Баная пак тръгва пред Куартараро

Хорхе Мартин усъвършенства 9-годишния връх на Хорхе Лоренцо на пистата „ Филип Айлънд “ в Австралия и справедливо завоюва квалификацията преди утрешния 18-ти кръг за сезон 2022 в MotoGP. Испанецът стигна до полпозишъна с време от 1:27.767, с което усъвършенства с 0.132 секунди достижението на трикратния първенец в кралския клас Лоренцо от квалификацията през 2013 година. 

Втори на стартовата решетка в утрешния ден ще бъде шесткратният международен отличник Марк Маркес, на който единствено 0.013 секунди не му доближиха, с цел да се пребори за своя втори полпозишън в последните три надпревари. В своя най-бърз тур испанецът кара непосредстено зад Франческо Баная, който пък ще започва трети на следващия ден, откакто бе с 0.189 по-бавен от Мартин.

По-важното за звездата на Дукати е, че той ще потегли пред своя противник в разногласието за купата Фабио Куартараро, който ще тръгне от петото място. Между двамата ще застане считаният за новобранец в борбата за купата Алейш Еспаргаро, който има пасив от цели 20 точки по отношение на Куартараро. Разликата сред настоящия първенец и Баная преди утрешния старт пък е единствено 2 пункта в интерес на водача на Ямаха.

Освен Еспаргаро и Куартараро на втория ред в утрешния ден ще застане още и Йоан Зарко, който дружно с Алекс Ринс мина през първата фаза на квалификацията, откакто бе отвън топ 10 след тренировките. Пилотът на Сузуки ще започва десети в утрешния ден, а на третата редица пред него ще бъдат Лука Марини, локалният любим Джак Милър и Марко Бедзеки. Комапния на Ринс на четвъртия ред ще вършат Алекс Маркес и Маверик Винялес.

Първи отвън втората фаза на квалификацията остана Енеа Бастианини, който бе блокиран от Мигел Оливейра в своя най-бърз тур и ще би трябвало да започва от 13-то място в утрешния ден. Освен водача на Грезини Дукати на петата редица на следващия ден ще застанат още Пол Еспаргаро и завръщащият се в MotoGP след месец и половина в лазарета Жоан Мир. 

Брад Биндър, Кал Кръчлоу и Дарин Биндър ще си разделят шестия ред, а вторият от локалните любимци Реми Гарднър ще оглави седмия ред. Освен австралиеца на него ще застанат още Фабио Ди Джанантонио и Оливейра, който обаче може да бъде осъден за случая с Бастианини. На последната редица би трябвало да се наредят Раул Фернандес, Франко Морбидели и Тецута Нагашима, който и тази седмица замества Такааки Накагами в състава на ЛСР Хонда.

Надпреварата за Гран При на Австралия, 18-ти кръг за сезон 2022 в MotoGP, започва на следващия ден в 6:00 часа сутринта българско време и ще може да бъде следена онлайн със Sportal.bg .

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР