Хорейшио НелсънБритански адмирал, първи виконт Нелсън, (1758 - 1805)Произход: Бърнам

...
Хорейшио НелсънБритански адмирал, първи виконт Нелсън, (1758 - 1805)Произход: Бърнам
Коментари Харесай

Хорейшио Нелсън - да победиш Наполеон с пламтящо сърце

Хорейшио Нелсън
Британски адмирал, първи виконт Нелсън, (1758 - 1805)

Произход: Бърнам Торп, графство Норфолк, Англия, семейство на енорийски свещеник

Образование: учи в две съществени учебни заведения, само че на 12 отива във флота и се издига от матрос до адмирал

Прочут с: побеждава френската флота в борбата при Трафалгар, създател на нова тактика за морски пердах

Признание: в центъра на Лондон, на Трафалгар скуейър, се издига „ Колоната на Нелсън “

От някои велики хора остават книги. От други – хрумвания, музика, картини, изобретения. От вицеадмирал Хорейшио Нелсън, победител в борбата при Трафалгар , имаме малко същински истории и увенчана с каменна фигура колона посред Лондон . Щом застанеш под нея, виждаш по какъв начин целият свят се върти в близост.

„ Изпитвам злоба единствено към славата. Ако е грях да ламтиш за популярност, то аз съм най-грешната душа на този свят ”, написа през 1800 година Нелсън до своята обичана лейди Хамилтън. Тогава той към този момент е без едно око, без една ръка, само че, както самичък твърди – има цели два крайници. Върху тях твърдо са стъпили мощната му жизнеспособност и несломимият военен дух.

Още не знае, че скоро ще бъде погубен и ще стане колона на пъпа на Лондон, където славата му ще е безконечна и туристи от целия свят ще питат – кой е тоя Нелсън и какво пък толкоз е направил. Отговорът - избавил е Англия и Европа от Наполеон . Ако вървя след Уинстън Чърчил , за Нелсън мога да кажа, че в никакъв случай светът не е дължал толкоз доста на един единствен човек. Цялата международна история щеше да е друга, в случай че този недъгав моряк нямаше това пламтящо сърце.

Хорейшио Нелсън е роден през 1758 година Баща му е свещеник, а майка му е от доблестен жанр. Тя умира рано, Хорейшио е уединен и моли вуйчо си, морски офицер, да го вземе на кораба. Когато е на 12 вуйчото става пълководец и скланя. Мичман Нелсън се готви за славна кариера, за която не е приспособен. Условията във флота са ужасни, а момчето е нежно. И страда от морска болест. Но защото това не е същинска болест, а защитна реакция на организма, не се лекува и Нелсън страда цялостен живот. Така стартира раждането на героя.

Нелсън е още момче, когато вуйчо му го урежда в експедицията, която пробва да стигне до Индия през Северния океан. Пътуването е несполучливо, само че той се демонстрира – до момента в който корабът е заклещен в ледове, скача зад борда и подгонва бяла мечка. Капитанът пита за какво се излага на такава заплаха, а той дава отговор: „ Сър, желаех да занеса кожата на татко си ”.

Нелсън въпреки всичко стига до Индия, само че като моряк в Източноиндийската компания. Върти се из топлите морета, а през 1775 взе участие в първа борба. После се разболява от малария и се прибира в Англия. Пътуването трае 6 месеца, той освен се възвръща, само че и учи. Вуйчо му е към този момент Трети морски лорд и е в комисията, която изпитва 19-годишния юноша за званието лейтенант. Получава го и отпътува за Ямайка .

Нелсън прекарва в Карибите няколко години, командва кораби, взе участие в борби, на моменти се държи като корсар, плячкосва американски, френски и испански кораби, пораства в уменията и кариерата, само че отново хваща малария. Следва второ и трето пътешестване из Карибите, до момента в който на остров Невис среща красивата вдовица Франсис Нисбет , дами се и се връща в Албиона.

Следва прочут интервал на мир, през който Нелсън се занимава със фамилни наслади. Но Френската гражданска война афишира война на британците и той е капитан на кораба „ Агамемнон ” - съвременно оборудване с 64 оръдия на борда. В идващите години е постоянно на предната линия в английските морски триумфи в Средиземно море и Атлантика. С „ Агамемнон ” Нелсън взе участие в завладяването на Корсика и борбата при Калви , където губи едното око.

Докато се лекува, слиза в Неапол и среща лейди Ема Хамилтън , брачна половинка на английския дипломат. Тя е щерка на ковач, без обучение, само че с плевел живот. Мнозина са луди по нея, само че тя се дами за двойно по-възрастния Уйлям Хамилтън, разпален колекционер на красиви и скъпи предмети, който вижда жена си таман като такова украшение.

Хорейшио и Ема се познават от пет години, когато внезапно, през 1798, пламва обич. Те заживяват дружно в Англия, без да се развеждат с половинките си. Скандал има, само че не за дълго. Тогава Нелсън към този момент е английски морски воин.

Освен окото, губи и дясната ръка при Санта Круз де Тенерифе, само че пък печели грандиозна победа над флотата на Наполеон в борбата при Нил (Абу Кир, Египет).

С тази победа Нелсън затвърждава морското предимство на британците над френската флота, а по-късно, след обсадата на Тулон , става „ вицеадмирал на Белите ”, шести по значителност морски сан. Той към този момент е измислил и приложил доста пъти сполучливата си тактичност за морски пердах – вместо да строи флота в линия и да нападна, с бърза офанзива първо пробива линията на съперника и разпръсва корабите му, след което ги унищожава или превзема един по един.

Годината е 1801 , Наполеон готви инвазия. Нелсън получава задача да брани Ламанша, само че във войната на континента се намесват Русия и Австрия , по тази причина Бонапарт забавя проектите за десант. Той желае френската флота, която е главно в Кадис, да му оказва помощ в Средиземно море и я трансферира към Тулон.

На пътя обаче е флотата на Нелсън, уверен в успеха, нищо, че френските кораби са 33 против 27 английски. Застанал на мостика на флагмана „ Виктория ” , той подава фамозния сигнал: „ Англия чака всеки мъж да извърши дълга си ” - и като употребява таранната тактичност, в действителност побеждава.

Малко по-късно капитанът на „ Виктория ” го търси с очи, само че го намира на колене на палубата. „ Харди, май го направиха накрая…..гръбнакът ми е прострелян ”, споделя Нелсън и пада встрани. Миризмата на гибел се смесва с аромата на успеха. Вместо да го погребат в морето като същински адмирал обаче, хората му съблюдават неговото наследство и го връщат в Лондон, с цел да бъде заровен от обичаната си Ема. През това време съхраняват тялото му в огромна бъчва, цялостна с бренди, камфор и смирна.

Двадесетина години по-късно Хорейшио Нелсън, индивидът, който неистово обичаше славата, достойнството и достолепието, е в действителност обезсмъртен посредством най-известния монумент в избавената от него Англия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР