Нов вариант на COVID BA.2.86, забелязан в 10 щата, въпреки че силно мутирал щам остава рядък

...
Хората в поне 10 щата вече са заразени от BA.2.86,
Коментари Харесай

Хората в поне 10 щата вече са заразени от BA.2.86, силно мутирал вариант на вируса, който причинява COVID-19 които властите внимателно следят.

Според данните, събрани от глобалната база данни за вируси GISAID, лабораториите съобщават за намиране на BA.2.86 в проби от Колорадо, Мериленд, Мичиган, Ню Йорк, Охайо, Орегон, Пенсилвания, Тексас, Вирджиния и Вашингтон.

Оценките показват, че BA.2.86 все още остава малка част от новите случаи на COVID-19 в цялата страна.

оценки, които все още показват, че дълъг списък от тясно свързани потомци на XBB вариант предизвикват почти всички инфекции в цялата страна.

„Разнообразието е по-малко от това, което изглежда. Много от тези линии всъщност имат идентични пикови последователности. Наблюдавали сме това и преди, когато виждаме конвергентна еволюция и вируси, които се развиват, за да имат едни и същи замествания“, каза Натали Торнбърг, ръководител на лабораторен клон в отдела за коронавируси и други респираторни вируси на CDC.

Торнбърг, който говореше на среща на съветниците по ваксините на агенцията миналата седмица, каза, че все още е твърде рано да се знае „дали BA .2.86 ще има значителна циркулация."

Здравните власти вярват, че BA.2.86 продължава да се разпространява широко по света, след като учените за първи път изразиха загриженост през август относно големия брой мутации на щама.

„Заключваме това, защото някои от хората, заразени с BA.2.86, нямат известни връзки с други заразени лица и не са пътували наскоро до район с известни случаи на заболяване от BA.2.86,“ CDC каза в петък в оценка на риска.

Няколко държави съобщиха за откриване на варианта в проби от отпадъчни води или тестове от заразени хора, включително провинции в Канада. Програмата за тестване на летището на CDC също откри признаци на щама при пристигащи пътници от чужбина.

Въпреки че все още е твърде рано да се каже колко преносим може да бъде вариантът в сравнение с други щамове във възход, служители казват BA. 2.86 досега е доказал, че има способността да предизвиква огнища.

Близо две дузини жители на старчески домове бяха заразени от варианта BA.2.86 в група от случаи в края на миналия месец, съобщиха служители в Обединеното кралство.

„В този момент, въпреки че имаме ограничени клинични данни, за случаите, които са докладвани, няма доказателства, че причинява по-тежко заболяване. Но това е нещо, което ще продължим да проследяваме", Хана Къркинг, от епидемиологията на COVID-19 на CDC работна група, каза в четвъртък на събитие, организирано от Обществото по инфекциозни болести на Америка.

Може ли BA.2.86 да доведе до нов скок тази зима?

CDC описа ранните открития на изследването като „успокояващо“ за варианта досега, което предполага, че може да не е толкова способен да избегне имунната защита на тялото, колкото първоначално се опасяваше.

Производителите на ваксини също казаха, че техните данни показват, че актуализираните ваксини срещу COVID-19, които сега се пускат, трябва да работят и срещу BA.2.86.

Какво да знаете за актуализираните ваксини срещу COVID за есента на 2023 г.COVID, грип и RSV: Експертни съвети за защита с наближаването на сезона на вирусите

Изследванията на BA.2.86 досега до голяма степен разчитаха на псевдовируси, които са други вируси, имитирани в лаборатория, за да имитират отличителните мутации на BA.2.86. По-добри констатации ще трябва да използват вируси, отгледани от действителни проби от заразени пациенти, процес, който в момента е в ход.

„CDC е генерирал два автентични изолата на BA.2.86. Един потвърден и един предполагаем. процесът на разпространение на вируси BA.2.86 в множество лаборатории, за да се направят проучвания за предаване, повече изследвания за неутрализация, срещу много различни видове серуми“, каза Торнбърг.

Засега служителите изразиха „сдържана надежда“ признаци, че настоящата вълна от COVID-19 в края на лятото, водена от други варианти, е преминала своя пик. Един водещ индикатор за вируса — посещенията в спешните отделения — намалява през последните седмици.

През последните години се наблюдават подновяване на връщането на вируса през по-студените месеци, заедно с грипа и RSV или респираторния синцитиален вирус . CDC казва, че е твърде рано да се разбере как вариантът BA.2.8 ще вземе предвид моделирането за предстоящия сезон на респираторните вируси.

Междувременно учените вече са проследили как BA.2.86 започва да се развива в поне два различни клона. Случаи и от двете подлинии са забелязани в САЩ досега, сред малкото случаи, съобщени в световен мащаб досега.

„Това вероятно е върхът на айсберга, като се има предвид, че знаем, че нямаме пълна последователност покритие“, каза Къркинг.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР