Хората в Европейския съюз използват природни ресурси много по-бързо от

...
Хората в Европейския съюз използват природни ресурси много по-бързо от
Коментари Харесай

От утре ЕС ще живее на "екологичен кредит"

Хората в Европейския съюз употребяват естествени запаси доста по-бързо от темпото, с което природата може да възвърне тези запаси. Това се показва в изследване на " Световният фонд за природата " (WWF) и Global Footprint Network.

Ако цялото човечество използваше естествени запаси колкото европейците, щяха да му трябват 2.8 планети като Земята, предизвестяват създателите на отчета, съгласно които са нужни фрапантни дейности, с цел да се предотврати рецесия. Казва се още, че Европейски Съюз използва съвсем 20% от биокапацитета на Земята, въпреки в блока да живее едвам 7% от международното население.

" Ако всеки по света оставяше същата екологична диря като средностатистическия гражданин на Европейски Съюз (изхвърляйки същото колчество въглеродни излъчвания, консумирайки толкоз храна, дървесина и фибри и заемайки толкоз застроено пространство) 10 май щеше да е датата, на която човечеството щеше да е изконсумирало всички естествени запаси, които планетата може да възобнови за една година ", продължава проучването. Тази дата е изчислена като са съпоставени екологичният отпечатък на глава от популацията в Европейски Съюз със международния биокапацитет за всеки човек. Положението непрекъснато се утежнява: през 1961 година този " ден на превишаването " за Европейски Съюз е бил 13 октомври.

Според разбора европейците сега използват двойно повече запаси, в сравнение с екосистемите на континента могат да обезпечат. На национално равнище всички 28 страни членки ще са изконсумирали годишния си биокапацитет преди 1 август - датата, на която презз 2018 човечеството изразходва естествените запаси, които планетата е способна да възвърне в границите на една година.

Европейски Съюз е трети след Китай и Съединени американски щати

В Европейски Съюз Люксембург се показва най-зле и е изчерпал биокапацитета си до 16 февруари. Румъния се показва най-добре. Нейният " ден на превишаването " ще настъпи на 12 юни. Следвана е от България, където той ще настъпи на 22 юни. Германия е употребила своя " бюджет " от годишни запаси до 3 май.

В Съединени американски щати " денят на превишаването " е на 15 март, а в Китай – на 14 юни. Според отчета въпреки китайският екологичен отпечатък да е доста по-висок, екологичният отпечатък на глава от популацията в Съединени американски щати и Европейски Съюз е доста по-висок. Взет в своята целокупност Европейски Съюз има третият по величина екологичен отпечатък на света след Китай и Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР